Hvert år arrangerer EISAs fototidsskrifter en internasjonal fotokonkurranse med et gitt tema. I år stakk Krzysztof Winnik fra Polen av med den gjeveste prisen.
Årets tema var macro, et tema som passet Winnik bra. Krzysztof’s favorittmotiver er insekter og blomster i sin egen hage. Han fotograferer vanligvis tidlig om morgenen, og benytter den fascinerende lave lysvinkelen når dugg ennå ligger på bakken.
Neste trinn i hans kreative arbeid er redigering av bildene. Foruten grunnleggende justering, som omfatter å forbedre kontrast, skarphet og beskjæring, jobber han også i blant med fargene. ‘Jeg bruker programtillegg til å skape den uvirkelige, eventyraktige karakteren i mine bilder. For å gjøre motivene mer mystiske og pirrende for betrakteren prøver jeg å lage en fantasiverden.’
Krzysztof er 40 år gammel og jobber innen kjemisk industri. Han har fotografert makrobilder i syv år.
– Jeg liker å ta bilder med eldre objektiver fordi de gir flere kreative muligheter, forteller fotografen.
I galleriet under kan du se Winniks vinnerbilder:
Årets andreplass gikk til Ulrich Hopp. Han begynte å tenke på disse bildene for 17 år siden. På den tiden studerte han biologi (med spesialisering på limnologi) i Neu-Ulm i Bayern, og arbeidet med sin siste universitetsoppgave: studiet av planktonisk hoppekreps.
Infisert av kollegenes fotoentusiasme begynte han å eksperimentere med sitt eget filmbaserte kamera, men fikk bare dårlige resultater. Han fortsatte å legge ned mye tid og krefter i makrofotografering, men var alltid misfornøyd med dybdeskarpheten i de ferdige bildene. En radikal endring kom da han lærte å kombinere en serie bilder med forskjellige fokuspunkter i små trinn ved å bruke focus stacking-programmet CombineZP.
Han bruker sin Canon EOS 7D med et MP-E 65mm F2.8 1-5x makroobjektiv, og et par fjernstyrte blitzer, for å fotografere de 1–4 mm små hoppekrepsene. Han tar mellom 15 og 35 bilder med trinnvis fokusendring mellom hvert opptak. Nå får han de bilderesultatene han alltid har drømt om.
Se Hopps bilder i galleriet under:
Årets tredjeplass gikk til Tony Cooper. Han ble interessert i fotografering i 1970, da han som geologistudent fotograferte stein. Da han fikk i oppdrag å fotografere fossiler, oppdaget han gleden ved makrofotografering, en interesse som har fulgt ham siden.
Tonys favorittmotiver i makroverdenen er insekter – han er fascinert av hvordan fotografier av insektene på nært hold åpner en verden det menneskelige øye ikke vanligvis ser.
– Å nærme seg insekter for å få et skarpt bilde før de flyr vekk er alltid en utfordring, sier Tony. Han prøver sammen med sin kone å lage en systematisk oversikt over all flora og fauna i egen hage.
Tonys fotoserie ble tatt i bakhagen. Han og kona merket seg disse plantevepslarvene på et bjerketre da de frenetisk gnaget i stykker bladene.
– Bare de blir en aning forstyrret samler de seg i en overrumplende forsvarsposisjon som får gruppen til å se mye større ut, mens hver larve antar en interessant S-form, sier han. – Jeg ville fotografere dem for å vise hvordan de spiste treet, men også i detalj for å identifisere dem. Fotografering gjennom flere dager dannet en naturlig bildefortelling.
EISA Meastro arrangeres i regi av EISA, hvor nasjonale vinnere juryeres av EISAs medlemmer.
Comments are closed.