Toralf Sandåker har prøvd Fujifilm X100 – og han er begeistret.
Fujifilm FinePix X100 kommer i mars, og er den mest interessante kameranyheten på lenge. Fotografi har prøvd en tidlig utgave, og kan fortelle deg hvorfor.
Det ser ut som et klassisk kompaktkamera fra bestefars tid, men er et nyskapende, moderne digitalkamera beregnet på entusiaster og profesjonelle fotografer. Som vet hva de krever av et kamera, og hvordan de skal bruke det.
Vi fikk noen dager låne en X100 som ikke var helt ferdig. Bildekvaliteten må vi få komme tilbake til når vi tester kameraet i ferdig stand, men vi fikk et godt inntrykk av kameraet i bruk og hvilke kvaliteter det ellers byr på.
Fantastisk søker
Når du tar det i hånden, fryder du deg over den ekstreme presisjonen i alle mekaniske deler, og når du legger øyet mot søkeren, kommer det store kicket: her er en hybrid søker som prøver å forene det beste av to verdener: Med en flipp av pekefingeren skifter du mellom en lys, optisk rammesøker med innlagte opptaksdata, og en 100% dekkende elektronisk søker med 1,1 Mp oppløsning (effektiv) som lar deg sjekke eksponering, hvitbalanse og dybdeskarphet.
Den optiske søkeren er ingen avstandsmålende rammesøker á la Leica M. Den er mindre (ca, 0,5x forstørrelse), og du bruker enten autofokusen eller du kan stille fokus manuelt og finsjekke med den elektroniske søkermodusen.
Bildebrikken, en DX-format CMOS på 12 Mp, er etter alt å dømme laget av Sony, men den er modifisert spesielt av Fujifilm for X100 og det spesialdesignede objektivet.
Objektivet er en Fujinon 23 mm f/2.0 (35 mm omregnet), det har 9-bladers blenderlameller, 10 cm nærgrense, og et innbygd optisk ND-filter med tre lysrinn effekt.
Beste optikk til nå?
Fujifilm mener objektivet er blant de beste de har laget. Det er pretensiøst, for Fujifilm har mer erfaring enn de fleste både med profesjonell kvalitetsoptikk for kameraer med fast monterte objektiver og med å bygge slike kameraer. Dagens Hasselblad H-serie har Fujinon-produserte objektiver, Fujifilm har laget, og lager fremdeles profesjonelle filmbaserte kameraer for mellomformat, og det var Fujifilm som i sin tid produserte Hasselblad X-Pan, som kunne veksle mellom småbildeformat og panoramabilder med 35 mm film.
For å få dette til å spille sammen har Fujifilm X100 fått en EXR-prosessor som både gjør kameraet hurtig og skal utnytte den lysfølsomme bildebrikken optimalt. Følsomheten spenner fra 200-6400 ISO, men kan overstyres til 100 og 12800 ISO. Selv med det uferdige kameraet vi prøvde, er det klart at X100 sammen med det lyssterke objektivet er et kompetent verktøy under mindre gode lysforhold.
HD video
Kameraet kan også ta opp HD video (720p), og sveipende panoramabilder slik vi kjenner fra bl.a. enklere Fujifilm kompaktkameraer. Det er ikke mye større enn f.eks. en Canon PowerShot G12, og veier ca 450 g skuddklart.
Under 10.000?
Listeprisen tilsier en butikkpris på under 10.000 kroner når det kommer i butikken i mars. Det er betydelig rimeligere enn den eneste direkte konkurrenten, Leica X1, som heller ikke har søker og kan ta opp video. Kvalitetsfølelsen på de to er sammenlignbar.
Dette er et nisjemarked, men X100 framstår som ganske kompromissløst som et kompaktkamera for profesjonelle brukere og entusiaster. Objektivet kan ikke varieres, men de som er villige til å være låst til 35 mm vidvinkel (riktignok lyssterk) og er ute etter et kamera i enne størrelsen, vil nok vurdere det mot alt fra Canon PowerShot G12 til Leica X1. Bedømmelsen vil stå og falle på kvaliteten på optikken, og bildene. Om den innfrir hva Fujifilm lover, er nok dette et nr.2 kamera og reisekamera som mange kommer til å kjøpe, ikke minst pga. den unike og smarte søkerløsningen, som gjør kameraet ytterst anvendelig.
Bildebrikken til FinePix X100 er en kjent størrelse, og hvis Fujifilm har gjort like mye ut av signalbehandlingen som de pleier, ligger det an til å bli rift om denne perlen av et kompaktkamera. Løftet om et “fotografenes kompaktkamera” med bildeegenskaper som en speilrefleks, størrelse som et kompaktkamera, byggekvalitet som et proffkamera og med både all automatikk og direkte tilgang til manuelle funksjoner, virker som fluepapir på de interesserte.
Dette er et profesjonelt kamera, og med forbehold om at vi ikke har testet bildekvaliteten, konkurrerer det direkte med Leica X1, som koster nesten nesten det dobbelte med ekstra optisk søker, og er både hurtigere og klart mer brukervennlig. Jeg har tatt en god del bilder, men fordi kameraet var ganske uferdig, kan vi ikke publisere bildene. Det er imidlertid nok til å fastslå at bildene vil holde meget god speilreflekskvalitet.
Fotografi kommer tilbake med test ved første anledning.