“Herregud, kom med et nytt godt navn da!”

Debatten har vært ganske livlig etter at vi kritiserte Foto.no for å benytte navnet “Årets fotograf” på sin fotokonkurranse, som er til forveksling lik Fotografis konkurranse med samme navn. Som flere har påpekt; ingen har noen enerett til et så vanlig navn. Derfor inviterer vi leserne til å finne på et nytt.

Årets opplegg vil gå av stabelen som vanlig under navnet “Årets fotograf” i Fotografi i henhold til konkurransereglene som ble publisert tidligere i måneden. Første runde med fritt motiv har innsendelsesfrist 22. mars og blir juryert av Dagbladets Agnethe Brun.

Finn et unikt navn

Men fra neste år vurderer Fotografi presentere det samme konkkurranseopplegget som bladet har hatt i over 30 år under nytt navn – og i den prosessen vil vi gjerne ha hjelp fra leserne.

“Slik det er nå er det “inflasjon” i begrepet “Årets fotograf” – ingen status (prestisje) å snakke om”, skriver Chris Overgaard i debatten. Både Norges fotografforbund, Foto.no, Fotografi, en rekke fotoklubber – og sikkert flere – benytter navnet “Årets fotograf” på sine fotokonkurranser. “Time for a change perhaps?”, skriver en annen.

Lidenskap

Derfor åpner vi kommentarfeltet til denne artikkelen for gode forslag til Fotografis årlige kåring av den beste amatørfotografen. Og for all del: Amatør er en hedersbetegnerlse i denne sammenheng! Amatør er utladet av det latinske ordet for kjærlighet – en fotoamatør er altså en fotograf som elsker det han eller hun driver med. Vi bruker også begrepet for å skille fotografer som har fotografering som yrke fra de som har det som interesse og lidenskap. Skjønt lidenskapen og kjærligheten til fotografi forhåpentlig er jevnt fordelt.

Så hva skal vi kalle “Årets fotograf” fra neste år?

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Svensk likskjending?
Den svenske frilansfotografen Niclas Hammarström har vunnet 2. pris i gruppen nyheter...
Read More
15 replies on ““Herregud, kom med et nytt godt navn da!””
    1. Først får vi se om det kommer forslag til et navn vi vil bruke, det må jo syvende og sist redaksjonen i Fotografi få avgjøre.

      Invitasjonen til å foreslå nytt navn er et resultat av oppfordringer som har kommet på nettet og et ønske å komme dette i møte.

      Den som har det beste forslaget får et årsabonnement på Fotografi (verdi 410 kroner), men at en eventuell premie skulle være noe stort tema på forhånd, og ikke en hyggelig overraskelse til slutt – akkurat den så jeg ikke komme…

  1. says: Bente Gundersen

    Mitt forslag: Årets amatørfotograf.
    Kall det for det det er.Det er bildene som er viktigst. Ikke betegnelser eller titler 🙂

    Vennlig hilsen
    Bente

  2. Jeg heller mere i retning av å ta vekk personen fra titelen, eks “Årets Fotografi” – “Årets Bilde”. Man kan tilføye amatør forran både fotografi og bilde om man vil forbeholde konkurransen for de som betegner seg som amatører. Dette vil jeg sterkt fraråde siden begrepet “amarør” er temmelig utvannet. Det forslaget er ikke mulig med dagens konsept siden det er snakk om et “sammenlagt mesterskap” med grunnlag i et poengsystem. Tilføyer man “pris” som; “Årets Fotografi Pris” kan man fortsette samme konseptet som nå. Jeg foreslår at skal man først forandre navnet/konseptet så er det vel formålstjenelig å legge litt arbeid i det slik at man får et konsept og et navn som direkte forbinders med Fotografi. Da åpner det seg mulighet for beskyttelse av navnet samtidig som jeg føler at prestisjen stiger. Personlig vil jeg mye heller være eier/fotograf av “Årets fotografi” fremfor å inneha titelen “Årets fotograf”.

  3. says: Bente Gundersen

    “Årets fotografi/bilde” vil jo kunne forveksles med “Årets Pressebilde”…

    1. Ja Bente, hvis du absolutt vil forveksle så er alt mulig 🙂 Tror muligens at folk flest vil kunne skille mellom “fotografi” og “pressebilde” uansett leseferdighet. Legger man til “pris” – lik: “Årets Fotografipris” skal det vel godt gjøres å forveksle som du antyder som problematisk.

  4. says: Øyvind H.

    Tidligere forslag, “Foto2012graf” er tenkt som en logo som kan registreres og beskyttes. Leses: Fotograf 2012.

    1. Egentlig et bra forslag som jeg liker tanken bak, men det har en svakhet; årstallet. Det må jo forandres hvert år hvis det skal ha noen mening. Et logo er vel ment å var over tid.

  5. says: Øyvind H.

    Takk, har sendt over et logoforslag til Morten Løberg på epost, ser helt klart at dette med merkevareregistrering årlig kanskje ikke er helt hensiktsmessig, men å endre årstallet bør være en smal sak for de som lager tidsskriftet Fotografi.

  6. says: Leif Erling Aasan

    FOTOGRAFI GRAND PRIX
    Det bygger opp omkring merkevaren Fotografi (bruk Fotografis egne fonter/”logo” og så “GRAND PRIX” litt kreativt satt opp – kanskje en annen farge og/el. font.
    Det åpner for å utvikle flere konkurransekonsepter (ikke bare årets fotograf).
    Og så er jo Grand Prix litt “sirkus og show”….og hvorfor ikke? Må ikke bli for sidrumpa heller!

    Klinger i uttalen gjør det også, prøv selv; fotografi gran pri!

  7. says: Mic

    Gratulerer Fotografi, dere tok utfordringen! 🙂

    Ser det kommer mange forslag, og likte idéen med mester. Hva med Fotografis Fotomester +år ? Det må jo i alle fall være en tittel som kan beskyttes..

    Michael

    1. says: Beckers

      Fotografis Mester (år) 2011

      Her lenker man tittelen opp mot FOTOGRAFI som jo er arrangør, i ordet FOTOGRAFI ligger ordet FOTO som jo er fokus.
      Underliggende er det bladet Fotografi som kårer sin årlige mester i faget.

      Har drodlet videre fra “Mic”, men å skrive Fotomester etter Fotografi blir “smør på flesk”. Det enkle er det beste.

Comments are closed.