Testbilder fra Fujifilm X-Pro1

Fujifilm X-Pro1 får Fotografis anbefaling som det første kompakte systemkameraet som henvender seg direkte til feinschmeckeren

Fotografi har testet Fujifilm X-Pro 1 i nr. 2-2012 av papirmagasinet.

Flere bilder tatt med kameraet og Fotografis laboratorietestmålinger. Les også våre objektivtester med Fujifilm X-Pro 1 her.

(Fotografier: Toralf Sandåker, lab-test v/Anders Uschold Digitaltechnik, Tyskland):

 

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
EISA AWARDS 2016–2017
I tillegg til å kåre årets beste fotoprodukter, kårer EISA-juryen hvert år...
Read More
3 replies on “Testbilder fra Fujifilm X-Pro1”
  1. says: Johan

    Du nevner i testen at autofokuset til X-Pro1 er relativt dårlig i kombinasjon med 35mm objektivet. For meg kunne X-Pro1 være et mulig kamera til “spontan” fotografering av mennesker også kalt “gatefotografi”. Jeg er derfor litt skuffet over at kameraet ikke har brukbart manuelt fokus – men hvor dårlig er autofokusen? I vanlig dagslys, hvor godt takler det mennesker i bevegelse?

    1. says: Toralf Sandåker

      Vår erfaring er at autofokusen til X-Pro 1 ikke når opp til den standarden vi er vant til hverken med dagens speilløse systemkameraer, eller med speilreflekskameraer. Det handler både om hastighet og nøyaktighet. Tydeligst ser vi det på 35-millimeteren. Med f/1.4 er dybdeskarpheten kort, og autofokusen klarer rett og slett ikke respondere kjapt nok i godt lys (når blenderen lukkes mye igjen), men er raskere med stor blender, alstå i svakere lys. Når fokuspunktet ikke forskyves (se nedenfor) oppleves autofokusen som et problem hvis man venter seg ytelse på nivå med andre kameraer i samme prisklasse, og selv en del av de rimeligste kameraene er merkbart raskere.

      Dette fordi kameraet, i motsetning til de fleste andre kameraer, måler avstanden nedblendet. Ved skiftende lys endres dybdeskarpheten og fokus kan endres når den er låst. Derfor oppleves autofokus også som usikker i gitte situasjoner. Det sikreste er å bruke manuell fokus med forhåndsvisning av dybdeskarphet (kan stilles inn på Fn-knappen) og låse fokus og eksponering før man trykker ned utløseren. Da vil fokus ligge fast, og kameraets svært raske utløserrespons kommer til sin rett. Den er på høyde med de aller beste.

      Bevegelige motiver er problematiske med autofokus. Er man vant til at fotografering kan ta tid, eller å ta hensyn til dybdeskarphet og avstand og legge fokus på forhånd, egner kameraet seg godt til «gatefotografering» og snapshots.

      Dette er rett og slett ikke et kamera for den som er vant til at kameraet gjør alt automatisk riktig. Kjenner du kameraet, og vet når du skal bruke automatikk, og når du skal ta full kontroll, er det et utmerket verktøy, men ikke til raske motiver som skifter hurtig.

Comments are closed.