Fotografiets dag: Fint og forutsigbart

Fra Fotografiets dag 2009. (Foto: Morten M. Løberg)

Fotografiets dag i Horten trakk nærmere 2.000 besøkende i år. Det er ny publikumsrekord, men programmet begynner å gjenta seg selv.

Fotografiets dag ble arrangert for femte gang forrige helg. Arrangørene kan prise seg lykkelige for at de stort sett har vært svært heldige med været alle disse årene, for utendørsutstillinger nytes nå engang best i oppholdsvær. Fem ganger har vi sett årets festivalutstiller vise bilder på muren inn mot Preus museum, og fem ganger har vi sett utvalgte og inviterte fotografer stille ut på lettvegger utendørs. Nivået på hovedutstillerne har vært høyt, mens den juryerte utstillingen er mer ujevn. Det er for mye sammenrasket fotoklubbfotografi av forutsigbar kvalitet til at det blir en interessant utstilling – med mindre du aldri får nok av forutsigbar fotoklubb-fotografi, naturligvis. Akkurat som noen aldri får nok av unge kvinnelige visesangere med egenkomponerte sanger og egen gitar…

Forutsigbar fotoklubb-fotografi

Lite er endret på disse fem årene. Innslagene er stort sett de samme og rammen rundt arrangementet er den samme. Fotografiets dag er slett ikke noe dårlig arrangement – for all del – men det begynner å bli ganske forutsigbart. Publikumsøkningen i år skyldes nok mer forhåndsomtalen av utstillingen med Stein Erik Hagens homo-erotiske Mapplethorpe-bilder – forøvrig en skatt av en samling og en fantastisk flott utstilling. Det er første gang Se & Hør har besøkt Fotografiets dag, for å si det sånn.

“Bruktmarked” med bare skrot

Fotografiets dag er et løft alle de toneangivende foto-organisasjonene står bak, sammen med Preus museum – og jeg vil tro det er et arrangement med et stort publikumspotensial. Fotografiets dag henvender seg like mye (kanskje mest?) til et vanlig publikum som til  fotografer. Det rent faglige programmet myntet på fagfotografer og andre faggrupper skjer litt i bakgrunnen, først og fremst  i form av fordrag.

Fotografiets dag fortjener å utvikles videre. Høyere kvalitet på den juryerte utstillingen er nevnt, bedre synlighet når det gjelder konkurransene og barnetilbudet er en annen utfordring. Jeg ville nok også satset på å profilere museet og deres samlinger bedre. Hva med “fotografsamtaler” fra utescenen, eller fotografer som viser egne bilder og forteller? Når man først har en utescene er det vel naturlig å bruke den? Og vær så snill: Ta grep om “bruktmarkedet” Her finnes jo bare gammelt skrot! Ha gjerne et bruktmarked, men med kvalitet.

Andre kommentatorer har allerede påpekt det uheldige i at det dannet seg lange køer flere steder. Hvis målet er å tiltrekke seg flest mulig mennesker bør det være stor nok kapasitet i billettsalget til å unngå så lange køer som tilfellet var søndag. På et tidspunkt var det også veldig lang kø i “restaurantteltet”, hvor menyen begrenset seg til grillpølse og overpriset hamburger – uten mulighet til å betale med kort. Sett denne oppgaven bort til noen som kan det – Fotografiets dag er vel ikke noe loppemarked hvor velvillige frivillige gjør noe de ikke kan…

Redaktør Frank Hesjedal i Foto.no har foreslått at Fotografiets dag utvides til en helg. Det ville gi mulighet for et mer variert program og en fornyelse av hele opplegget. Fotografiets dag har livets rett og fortjener å vokse.

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Omstridt bilde premiert i Photographers Giving Back
Et av fotograf Niklas Hammarstöms Utøya-bilder har fått en 3. premie i...
Read More
0 replies on “Fotografiets dag: Fint og forutsigbart”