Lofoten har lenge hatt en magisk tiltrekning på fotografer og kunstnere. Det kommer godt med når man nå skal starte en ny fotofestival.
Initiativtakerne kan fortelle at kjente fotografer mer enn gjerne vil komme til øyriket ute i havet, heter det i en pressemelding. Det høres jo spennende ut, men hvem er det som kommer?.
For det er internasjonalt store navn innen fotofaget man vil ha med for å vise sine arbeider og dele sine kunnskaper på Lofoten internasjonale fotofestival (LIFF). Ambisjonen er å skape en årlig festival som holder høyt faglig nivå innen et bredt spekter av fotografi, og som blir lagt merke til både i Norge og i utlandet, heter det videre..
Det unike lyset, fjellene og havet er noe av det som lokker, men Lofoten er langt mer enn et vakkert fotomotiv. Dramatikken i landskapet og det menneskelige nærværet under Lofotveggen har vært en vedvarende utfordring for bildeformidlere, fra Anders B. Wilses ikoniske bilder av lofotfiskere for hundre år siden, til National Geographics fotografer som arbeider med den samme tematikken i dag. – Dette gjør Lofoten til et ideelt utgangspunkt for en internasjonal fotofestival, sier fotograf og festivalleder John Stenersen.
– Vi ønsker å favne et bredt publikum, og lage en møteplass der den ivrige amatørfotografen, den profesjonelle pressefotografen, den konseptuelle kunstneren og den entusiastiske naturfotografen kan møtes, sier han. – Vi har et skattekammer med drøyt hundre års fotohistorie bak oss. Samtidig har fotografiet vært gjennom en revolusjonerende utvikling fra et omstendelige håndverk i fagets barndom fram til dagens private masseregistreringer – fra glassplater med dyrebare negativ til Facebook og Instagram. Dette utgjør et enormt mangfold, og festivalen skal gi rom for dette mangfoldet og vise kontrastene i fotofaget. Vi ønsker å skape diskusjon og inspirere til nytenkning og refleksjon over fotografiets rolle.
– Med vår beliggenhet har vi også en særskilt forpliktelse til å rette blikket nordover, sier Stenersen. – Nordområdene har en spennende og lite kjent fotohistorie, og mye av det som skjer på fotoarenaen i dag – ikke minst Russland – får liten oppmerksomhet. Vi håper at festivalen kan være en bidragsyter og brobygger innenfor Barentsregionen, og gi russiske kolleger muligheten til å komme til Lofoten for å dele sine erfaringer.
Initiativet til LIFF kommer fra Reine kultursenter og Lofoten folkehøgskole. Reine kultursenter har gjennom fem års drift markert seg som det viktigste kultursenteret i Vest-Lofoten, og er mest kjent for sin årlige litteraturfestival ”Reine Ord”, som har fått oppmerksomhet langt ut over landets grenser. Lofoten folkehøgskole har markert seg som en av landets viktigste plattformer for videre fotoutdanning det siste tiåret.
Det jobbes nå med finansiering av en pilot av LIFF i Kabelvåg og på Reine 13.-17.mars i år. – Vi er svært optimistiske med tanke på festivalen i år, og vi har vært i kontakt med en rekke spennende fotografer som gjerne vil delta, forteller Stenersen. – Nå håper vi også at kulturinstitusjoner og offentlige myndigheter ser verdien av et slikt tiltak og er med og støtter pilotprosjektet.