Flere norske fotografer til topps i årets IPA

Erik Almås © "Johnny Walker Whisky

IPA er en internasjonal fotokonkurranse som tiltrekker seg tusenvis av bidrag hvert år. Normenn gjør det ofte sterkt i internasjonale fotokonkurranser, og også i årets IPA fikk flere norske fotografer heder og ære.

Tine Poppe © Still Life
Tine Poppe © Still Life

International Photo Awards er en årlig konkurranse åpen for både professionelle og amatører, og organisasjonen fremmer de beste fotografene både gjennom en egen utstilling og gjennom The Lucile Awards. Her presenteres fire vinnere, International Photographer Of The Year, Discovery Of The Year, Deeper Perspective Photographer Of The Year og Moving Image Photographer Of The Year.

I år fikk Thomas Haugersveen en førsteplass i Editorial Portrait  og Erik Almås fikk en andreplass i proff-kategorien for produktfoto. Av 27.000 bidrag hevdet også fotograf Tine Poppe seg, med to tredjeplasser, i kategoriene Nature Other og Fine Art – Still Life, og hederlig omtale i kategorien “People Portrait”. Fotografi tok en liten prat med henne for å høre hva en slik tilbakemelding betyr for henne som profesjonell fotograf.

Thomas Haugersveen © Gunnar
Thomas Haugersveen © Gunnar

– Jeg vet ikke riktig hvor mye betydning det har i Norge. Som internasjonal konkurransegren får foto veldig liten eller ingen oppmerksomhet, det er for eksempel ganske langt unna tilsvarende konkurranser i film, eller for ikke å snakke om idrett. Men for min egen del er det viktigste å få en større selvtillit på at jeg er på riktig spor. Frilansfotografer jobber helt alene, og det er fantastisk å få en liten bekreftelse fra høyt kvalifiserte fagmennesker på prosjekter som betyr mye for meg. Fotografi handler om å formidle noe, og man er ikke alltid like selvsikker på at man har valgt riktig eller god nok måte å formidle det på.

– Det er ikke første gang du får heder og ære i internasjonale fotokonkurranser, har du fått nye oppdrag på bakgrunn av konkurranser tidligere?

– Det er ikke godt å si, men jeg er av de heldige som har masse oppdrag. Men som nevnt vet de fleste kanskje ikke om at man har vunnet disse prisene, siden det får så liten oppmerksomhet. Så jeg vet ikke, du burde kanskje hørt med oppdragsgiverne mine. Men i år har jeg fått enda gjevere priser enn tidligere, så kanskje jeg merker en pågang av nye oppdrag nå…

Erik Almås © "Johnny Walker Whisky
Erik Almås © “Johnny Walker Whisky

– Det er mange konkurranser både i inn- og utland, er det noen du har spesielt god erfaring med?

– Siden jeg fikk honnør i den første internasjonale konkurransen, er jeg blitt nedrent med mailer fra diverse konkurranser der ute i verden. Det hender at jeg går inn og sjekker de ut ved å se hvem som sitter i juryen – det er det som er avgjørende for meg i forhold til hvilke konkurranser jeg skal bruke tid på å levere inn til. I år er David Clarke formann i juryen for IPA Awards. Han er Head of Photography på Tate, det er et veldig godt tegn på at det er bra konkurranse. Foreløpig har jeg stort sett bare sendt inn til IPA Awards, Sony World Photography Awards og én gang til World Press Photo – aldri til noen konkurranser i Norge. Her har vi stort sett bare Årets Bilde – som hovedsakelig er for pressefotografer.

Utstillingen med vinnerbildene åpner første november i New York, og de gjeveste prisene deles ut ved The Lucile Awards 2. november.
Følg med på The Lucile Awards sine hjemmesider for å se om vi får en normann helt i toppen i år.

Written By
More from Pål Otnes
Nytt Fotografi ute nå
I november/desember-utgaven av Fotografi ser vi tilbake på året som har gått,...
Read More
0 replies on “Flere norske fotografer til topps i årets IPA”