Canon EOS-1D X Mark II førsteinntrykk

Det er OL i år, og sikkert som sommeren kommer både Canon og Nikon med sine nye store proffkameraer. Fotografi har hatt en dag med Canon EOS-1D X Mark II førsteinntrykk under Canons vinger i en ishockey-hall i Helsingfors. Her er vår rapport.

Du vet hva du går til om du vurderer en EOS-1D X. Derfor får du ingen overraskelser når du prøver Mark II-utgaven. Hvis du ikke har den gamle ved siden av, ser du ikke hva som er nytt uten å se godt etter. Fotografi ble med Canon til Helsinki og fikk en dag på isen med EOS-1D X, canon-teknikere og et ungt ishockey-lag. Selve beskrivelsen av kameraet får du ikke her. Ta en titt på vår nyhetsartikkel.

Canon EOS-1D X Mark II førsteinntrykk
ISO 8000, EF 70-200mm f/2.8L IS II USM v/1/1600 sek. (Kameraet var en betaversjon).

EOS-1D X Mark II er stor og tung, akkurat som forventet. Siden vi vet at joysticken du velger AF-punkt med er forbedret, merker vi det, den er større og mer taktil – det gjelder også for vertikalposisjonen. Autofokusen skla også være forbedret, AF-punktene dekker et større område, og Canon provoserer oss til å prøve ut hvor sikker autofokusen er ved å sette opp prøveshoots. Nederst i denne artikkelen ser du en sekvens på 25 bilder tatt med 14 bilder/sekund og autofokus. Vi hadde ingen problemer med å fange fokus på føste bilderute og holde den til isspruten dekket det meste av bilderuten. Nå er dette ingen ordentlig test, den må vi vente med til vi får kloa i et ferdig eksemplar nærmere sommeren, og kan teste det uten Canons tilrettelagte scenarier. Men scenariene var illustrerende, og først og fremst tilrettelagt for at vi skulle få brukt tiden effektivt til å ta bilder. Og vi ble imponert. Det er mye som rører seg under skallet på EOS-1D X Mark II, og det rører seg fort.

Canon EOS-1D X Mark II førsteinntrykk
Canon arrangerte opptakssituasjonen for oss journalister.

Lysmålermodulen er også blitt forbedret, og er selvsagt koblet til autofokusen. Canon hevder at dette skal gi bedre trigging av motiver for følgefokus, og mer korrekt hvitbalanse. Her er også Canons Dual-Pixel AF som skal gi klart bedre AF med LiveView og videofilming. Selv om EOS-1D X er i Formel1-klassen som stillbildekamera, er de kraftigste forbedringene videorelevante. Mer om det senere (vi fikk ikke tatt video i Helsinki, men fikk demonstrert både opptak og ferdige filmer). «Mark II» har også fått et nytt batteri. Det gamle passer, men gir litt lavere ytelse. Du kan lade det gamle batteriet i ny lader, men ikke omvendt.

Nytt er også minnekortarrangementet. SD-kort er ute, kameraet kommer med en kortplass for Compact Flash og en for CFast-standarden. CFast-kort trengs for å ta opp 4K video. Det betyr at vi har en situasjon der Nikon sverger til XQD-standarden i sine ypperste kameraer, mens Canon altså kombinerer CFast og Compact Flash. De færreste bruker begge standarder, men i de små nisjemarkedene disse kameraene kjemper om, er det likevel uheldig at de ikke har blitt ens om én standard. Det går ut over brukerne, som i hvert fall i begynnelsen, vil se at kortene er dyrere enn nødvendig og vanskeligere å få tak i.

Canon EOS-1D X Mark II førsteinntrykk
Med et nettbrett og WiFi-modulen (ekstra) kan du raskt fjernstyre opptakene, både video og stillbilder.

Skjermen er også merkbart oppgradert. Den har høyere oppløsning, og har fått bedre beskyttelse mot fingermerker. Den er fremdeles fast, men nå kan du bruke pekefingeren til å fokusere når du tar opp video eller fotograferer med LiveView. Det er det eneste, hverken menyer eller navigering virker med fingerstyring.

Med EOS-1D X Mark II  forsvinner EOS-1D X og EOS-1D C ut av Canons sortiment. Nykomlingen topper dem begge. Og om Nikon satser aggressivt på høy ISO-følsomhet, er det ingen tvil om at Canon legge rmer vekt på video. EOS-1D X Mark II tillater 4K videoopptak med et stort antall formater og gradasjonsinnstillinger, og imponerende 60 progressive bilder i sekundet. Selvsagt er både hodetelefonutgang og mikrofoninngang på plass, og flimmersensoren fra EOS 7D Mk II og EOS 5D S forhindrer feileksponering og flimmer både med stillbilder og video. Full HD kan tas opp med sakte film, inntil 4-5x hastighet.

Canon EOS-1D X Mark II førsteinntrykk
Portrett ved vantet. ISO 2500 EF 50mm f/1.2L USM ved f/1.2. (Betaversjon av kameraet).

Selvsagt kan EOS-1D X Mark II brukes til annet enn action og sport. Med den forbedrede autofokusen og den nye 20 Mp CMOS-brikken skal både fargegjengivelse og ansiktsfokusering være med på å sikre bedre portretter, også i farten. EOS-1D X Mark II er laget for profesjonell bruk nærmest uansett behov. Men først og sist, er det action- og sportsfotografen som har fått sine behov dekket. Både til stillbilder og video.

Canon EOS-1D X Mark II førsteinntrykk
Kreativ blitzbruk med EF 11-24 mmf/4L USM (bildet er tatt under en pressevisning med en betaversjon av kameraet).

Klikk på bildene her i rekkefølge og sjekk om du synes alle bildene er skarpe. Husk, ishockey er en av verdens raskeste idretter.

(Fotografis reise til Helsinki ble betalt av Canon.)

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
Krzysztof Winnik fra Polen vant EISA Maestro
Hvert år arrangerer EISAs fototidsskrifter en internasjonal fotokonkurranse med et gitt tema....
Read More
0 replies on “Canon EOS-1D X Mark II førsteinntrykk”