Et mislykket forsøk på togloffing sendte Mike Brodie ut på sporet i fem år. Nå er bildene av det billettløse livet blitt bok.
Togloffingen lever fortsatt i USA. I boken «A Period of Juvenile Prosperity» finnes et utvalg av de tusenvis av bildene Mike Brodie tok i løpet av de over 80.000 billettløse kilometerne han tilbakela i løpet av fem år. Det var reisene som fikk ham i gang med å fotografere. Som 17-åring hoppet han på et tog som gikk forbi hjemmet i Florida. Han skulle besøke en kompis i Alabama, men det var feil tog, toget gikk den andre veien og han havnet i Jacksonville – mange hundre mil unna.
Etter det var Mike Brodie bitt av reisebasillen. Han hoppet på tog, vandret og haiket over hele USA. Han fant et polaroidkamera i baksetet på en forlatt bil (eller fikk det av en venn – avhengig av hvilken historie du foretrekker) og begynte å ta bilder. Han dokumenterte uteliggere, landstrykere og andre reisende han traff på veien. Han la ut bildene på nettsider for å holde kontakten med den voksende skaren av reisende venner.
Brodie fikk raskt tilnavnet «The Polaroid Kid». Da Polaroid sluttet å lage film gikk han over til 35mm. I 2008 ble Mike Brodie, uten å vite det, nominert til og vinner av The Baum Award for an American Emerging Photographer. Han ga prispengene på 10.000 dollar til sin mor.
Brodie har aldri betraktet seg selv som fotograf, selv om han er representert blant de største galleriene i USA. Han snakker sjelden om bildene sine, og har ingen planer om å ta flere. I stedet har Brodie utdannet seg til mekaniker.
Dette er hans første bok – om ungdommer som lever i nuet, der friheten går hånd i hånd med fattigdom, sykdom og kulde og ikke minst illsinte jernbaneinspektører og politi.
«A Period of Juvenile Prosperity» av Mike Brodie, Twin Palms Publishers.