Et besøk på Photo España 2017

© Cristina Garcia Rodero. Lalibela

Om du ikke allerede har planlagt sommerferien din og har lyst til å se glimrende fotografi kan vi absolutt anbefale Photo España i Madrid. Festivalen åpnet 30. mai og de fleste utstillingene henger til 27. august.

Festivalen går inn i sitt 20. år, noe som feires både i dette årets og neste års festival, blant annet ved å gi en av Spanias fremste fotografer, Alberto Garcia-Alix, carte blanche til å velge seks av hovedutstillingene i årets festival. Han har temaet ”La Exaltacíon Del Ser” som oversatt betyr noe sånt som “Det ekstatiske ved livet”.

De seks utvalgte fotografene er Antoine d’Agata, Pierre Molinier, Paulo Nozolino, Anders Petersen, Teresa Margolles og Karlheinz Weinberger, alle mennesker med intense liv på hver sin måte.  Disse utstillingene vil henge helt til 17. september og vi kommer tilbake til en bredere omtale av Garcia-Alix og utstillingene i Fotografi senere.

Det er også mange andre utstillinger som er verd å se, og utstillingene er nydelig presentert og kuratert i vakre saler. Vi plukker her ut noen få høydepunkter:

Gabriele Basilico. Bilbao, 1993 © Gabriele Basilico

Gabriele Basilico: Entropy and Urban Space
På Museo Ico vises denne store retrospektive utstillingen med den italienske fotografens arkitektur- og bybilder. Utstillingen følger hans stilistiske og konseptuelle utvikling gjennom karrieren, og starter med bilder fra Milanos fabrikkbygninger til bilder av ødeleggelsene i Beirut etter 20 år med krig, og avsluttes med moderne byer som Rio de Janeiro og Shanghai.

Cristina Garcia Rodero: Lalibela, Near Heaven
Et av de desiderte høydepunktene var Cristina Garcia Roderos klassiske sorthvitt bilder fra den hellige byen Lalibela i Etiopia. Hennes fotografier har en følsomhet og nærhet til menneskene og stedene hun har fotografert. Lalibela er en av Unescos verdensarv-byer hvor tiden ser ut til å ha stått stille siden Jesu’ tid. I årene fra 2000 – 2009 besøkte hun byen gjentatte ganger, som er et pilgrimsmål for koptiske kristne med sine mange middelalderkirker.

A Certain Landscape – Recent Signature Photografphy in Spain
Over 50 unge spanske fotografer, som representerer nye fotografiske tendenser, vises i det gamle vanntårnet som er gjort om til galleriet Canal de Isabel II. To fotografer presenteres i hver etasje og i første etasje vises bokprosjekter fra et førtitall unge talenter. Et høydepunkt var Bego Antóns serie “Everybody loves to Cha-Cha-Cha”, som handler om menn og kvinner som elsker å danse med sine hunder i koreograferte rutiner.

Christer Strömholm . Nana, Place Blanche, Paris 1961 © Christer Strömholm, Estate 2014

Eyes Wide Open – 100 Years of Leica Photography.
Utstillingen i Fundación Telefónica viser over 100 fotografer, blant dem Cartier-Bresson,Robert Capa, sammen med en stor samling Leica kameraer, blant annet det aller første Leica kameraet som kom i salg i 1925. Utstillingen er delt inn i flere seksjoner, som New Vision, fotojournalisme fra 1930 – 1950 årene og fargefotografi fra 1960 årene til 1990 årene, som viser teknologien som endret måten vi betrakter verden på.

Minor White
I Fundación Loewe vises grunnleggeren, og redaktør gjennom 20 år av Aperture magazine, Minor Whites bilder fra fire tiår i amerikansk fotografisk tradisjon, og gir innblikk i hans sterke innflytelse på amerikansk fotografi fra slutten av 1930-årene og frem til hans død i 1976. De 40 bildene i utstillingen er utlånt fra Howar Greenberg Gallery og private samlinger. Motivene spenner fra hans tidlige bylandskap til mannlige aktstudier og abstraherte landskapsbilder. White var en meget privat fotograf, og han holdt sin homofile legning skjult i en tid hvor det var risikabelt å vise sin legning offentlig.

Carlos Saura, de la serie Cuenca, años 1950 © Carlos Saura

Carlos Saura.: Vanished Spain
Den kjente spanske filmskaperen Carlos Saura er også en habil fotograf. Denne utstillingen i Museo Cerralbo viser hans bilder fra Spania i 1950 årene, en tid da landet led under stor fattigdom. Han reiste rundt over hele Spania og fotograferte mennesker og steder. Til tross for stor fattigdom og et undertrykt folk viser bildene også et land med en befolkning som er åpne og rike på kultur.

Hop hopping. Collection Eduardo Arroya.
Den spanske kunstneren Eduardo Arroya har samlet over 100 fotografier med det til felles at alle står på ett ben, hinker. Utstillingen er en morsom og uhøytidelig samling og inneholder alt fra postkort og amatørfotografier til kjente fotografer, men ingen av bildene har verken tittel eller navn på fotografen.

Elliot Erwitt. National ballet, Cuba © Elliot Erwitt

Elliot Erwitt: Cuba
Denne utstillingen viser bilder fra den legendariske Magnumfotografens første reiste til Cuba i 1964 hvor han fulgte Che Guevarra og Fidel Castro og tok sine ikoniske bilder av de to sammen. I tillegg vises bilder fra 2015 da han reiste tilbake som 87 åring.

www.phe.es

More from Kristin Skåmedal
Norsk fotografi på veldedighetsauksjon
Organisasjonen Dråpen i havet arrangerer i samarbeid med Knut Bry og Tinagent...
Read More
0 replies on “Et besøk på Photo España 2017”