Det blir japansk fokus når Galleri Balder åpner dørene for både nye lokaler og ny utstilling denne helgen.
I mange år har Galleri Balder holdt en semi-offentlig profil med galleri, bopel og kontor i ett. Men nettsiden har vist en imponerende miks av norsk og internasjonal fotografi og galleriets samling har etter hvert vokst ut av både leilighet og lagerplass. Nå har Ole Andreas Buenget og Maria Isabel Corral pusset opp et lokale i Riddervoldsgate i Oslo og flyttet virksomheten dit. Resultatet er et galleri som skal få plass til både utstillinger, filmvisninger og foredrag.
– Dette har vært en lang prosess, forteller Ole Andreas Buenget. – Det er noe med å separere jobb og privatliv, de siste årene har det ikke vært noe skille. Det er litt pussig, for jeg har egentlig hatt dette lokalet i bakhodet helt siden 80-tallet, så når det ble ledig for en tid tilbake slo vi til. Nå er vi også to som driver galleriet sammen, noe som gjør det lettere å få til alt det praktiske med åpningstider og alt annet hva ordinær galleridrift innebærer.
– Vi hadde også fått en del spørsmål, både fra venner og kunder, om når vi skulle åpne galleri, utdyper Maria Isabel Corall. – Vi fikk ofte tips av bekjente når det var et fint lokale ledig. Men vi er veldig glade for å etablere oss her, det er sentralt og området har en lang tradisjon med gallerivirksomhet. Det er også fint at det fortsetter å være et fotogalleri i området nå som Shoot har flyttet til nye lokaler i Barcode.
Galleriet har hatt lenge satset på norsk og svensk fotografi, men går utradisjonelle veier med åpningsutstillingen. Tittelen er “A Vision of Japan” og fotografene som vises er Kazuyoshi Usui, Lieko Shiga, Nobuyoshi Araki og Hiroshi Sunairi.
– De fleste kjenner etter hvert til Japansk fotografi uten at det har vært vist noe særlig av dette her i Norge. Under Paris Photo i fjor så jeg en utstilling av Araki og ble slått i bakken. Jeg oppdaget nye ting ved hans fotografi og det er noe av dette vi ønsker å introdusere til et norsk publikum. Det er også noe med å finne en balanse til det tradisjonelle sorthvitt-fotografiet som vi har vist en del av tidligere, sier Corral. – Selv om Japansk visuell kultur kan bli litt direkte for noen er det noe med det å tørre å åpne opp og gi det en sjanse. Jeg er veldig glad for at vi tok dette steget og vi er også veldig takknemlige for at vi nå har fått hjelp av den Japanske ambasaden med å få spre informasjon om utstillingen.
– Det har også vært et poeng for oss å holde prisene på et fornuftig nivå. Her finner du både Araki til litt høyere pris, og for eksemplel Kazuyoshi Usuis bilder ferdig innrammet til rundt 10.000 kroner. Vi ønsker at fotografiet skal være tilgjengelig for mange, utdyper Buenget.
Det nye galleriet skal etter hvert deles i to soner. En hoveddel hvor utstillingene skifter seks ganger i året, og et prosjektrom hvor det kan vises mindre utstillinger og rariteter. I tillegg til utstillinger finnes en liten avdeling med fotobøker og det planlegges også foredrag og filmkvelder.
– Vi ønsker å skape litt liv i galleriet og planlegger flere arrangementer på torsdagene. Kanskje vi kan få til litt det samme konseptet som Fotogalleriet hadde da de holdt til rundt hjørnet her. Vi håper å komme i gang på nyåret og har noen tanker om hva det skal fylles med. Vi har allerede fått flere entusiastiske tilbakemeldinger på konseptet, avslutter Buenget.
Både galleriet og utstillingen åpner lørdag 19. november klokken 14.00.