Vi prøver Nikon 1

Nikon lanserte sitt kompakte, speilløse hybridkamera V1 og J1 like før jul. Nikon 1 yter 10 Mp, har utskiftbar optikk og elektronisk søker. Vi har prøvd den og gir deg våre inntrykk  – i tillegg finner du her Toralf Sandåkers test for Fotografi.

Bildesensoren er i et helt nytt format som Nikon kaller C-format (8,8 x 13,2 mm). Det er en CMOS-type sensor som er spesialutviklet for Nikon V1. Kameraet bygd helt fra bunnen av. Det vil komme adapter slik at du kan bruke eksisterende Nikkor-optikk og det kommer blits (Nikon SB-N5).

Det er i prinsippet enkelt å lage et digitalt systemkamera uten speil. Speilet i speilreflekskameraet er på mange måter en overlevning fra filmens dager. Grunnen til at vi fremdeles har speilrefleks er at mange fotografer foretrekker denne konstruksjonen og fordi mange av disse kameraene har en bildesensor som er like stor som ei gammeldags filmrute. Det innebærer at optikken “oppfører” slik du er vant til og det samme gjelder dybdeskarpheten.

Dybdeskarphet

Fordelen med en mindre bildebrikke er at du enkelt sagt får bedre dybdeskarphet. Det er fint når du ønsker stor dybdeskarphet, men en ulempe hvis du vil ha liten dybdeskarphet, for eksempel når du fotograferer et portrett og vil at bakgrunnen skal gjengis helt uskarp når du stiller skarpt på ansiktet. Bildesensoren i Nikon 1 er ikke like liten som i mange av de vanlige kompaktkameraene, men effekten liten dybdeskarphet kan gi er likevel begrenset. Dette er hverken en styrke eller en svakhet ved kameraet, det er kort og godt en faktisk følge av selve konstruksjonen.

Speilløse systemkameraer blir naturlig mindre enn speilreflekskameraene. Både speilet og prismehuset (søkeren) er borte. Det blir enklere å konstruere god optikk fordi det ikke lenger finnes noe “hardware” som skal ha plass mellom objektivet og bildesensoren. På et speilreflekskamera må vidvinkeloptikk konstrueres med såkalt retrofokus fordi det er umulig – på grunn av speiltet – og plassere optikken (det vil si bakre linseelement) så nær bildesensoren som en “ekte” vidvinkel krever.

Bildestøy

Det er sltså fullt mulig å lage en speilløs kompakt med samme eller bedre bildekvalitet enn en tradisjonell speilrefleks. Våre testbilder viser da også at optikken til Nikon 1 er svært god. Men det første vi ønsket å teste var bildekvaliteten ved høy ISO. Her ble vi ikke like imponert, men resultatet er ikke overraskende. Ved høy ISO yter en fullformatsensor bedre.

Her er et utsnitt av et bildefotografert med ISO 100 i 100% størrelse. (Foto: Morten M. Løberg)
Her er et unsnitt av samme motiv fotografert med ISI 3200. Dette er JPEG-fila, med støyreduksjon slått på. (Foto: Morten M. Løberg)

 

Motlys

Vi har prøvd de to zoomobjektivene 3.5-5.6/10 – 30 mm VR (27 – 80 mm) og 3.5-55.6/30 – 110 mm  VR (80 – 260 mm). Begge objektivene gir skarpe og fine bilder, også ved største blenderåpning, og optikken håndterer motlys svært bra.

Her er sola med i bildet, og vi ser vi får noe motlysreflekser i objektivet (10 – 30 mm zoom). Men dette er svært bra til et zoomobjektiv å være. Dette er råfila hvor kontrast og eksponering er korrigert for best mulig bilde. (Foto: Morten M. Løberg)
Kameraet genererer helt greie JPEG-filer, men det kameraet vi hadde til test ga jevnt over litt overeksponerte bilder. Det løses enkelt ved å legge inn litt eksponeringskompensasjon. (Foto: Morten M. Løberg)
Du må ganske nær, med teleobjektiv og full blenderåpning, for å få tydelig begrenset dybdeskarphet. Dette opptaket er gjort med 30 – 100 mm zoom innstilt på 100 mm og største blenderåpning 5,6. (Foto: Morten M. Løberg)

Nikon V1 er enkel og intuitiv i bruk og har de funksjoner en profesjonell fotograf ønsker seg, som råfilformat og mulighet til å stille inn eksponeringen manuelt. Søkeren er svært god og den kompakte størrelsen gjør det enkelt å ha kameraet med seg. Foreløpig er utvalget av optikk beskjedent, spesielt savner vi lyssterk optikk med fast brennvidde.

Nikon V1 kan fotografere opptil 60 bilder i sekundet i full oppløsning. Det gjør det til verdens raskeste kamera. Det er imponerende, men hvor ofte man trenger en slik opptakshastighet er et annet spørsmål. Mer spennende er kanskje kombinasjonen av stillbilde og en kort videosnutt i slow motion på 2,5 sekunder: Du tar et bilde og når du viser det på datamaskinen eller TV-skjermen får du se videosnutten i langsom kino først før visningen toner over i stillbildet. En annen ny funksjon er “smart bildevelger”: Kameraet tar 20 bilder når du trykker på utløseren, og velger automatisk ut de fem beste og foreslår en “vinner”. Disse funksjonene vil helt sikkert slå an i forbrukermarkedet.

Nikon V1 og J1 (som i prinsippet er det samme som V1, men i en litt enklere, helautomatisk utgave) som representerer et helt nytt kamerakonsept fra Nikon. Konseptet som sådann er ikke nytt, det finnes en rekke produsenter med topp produkter innen speilløse, kompakte systemkameraer. Men det er nytt for Nikon. Så kanskje vi like godt kan si velkommen etter?

Optikk

2.8/10 mm pancake (tilsvarer 27 mm sammenlignet med fullformat). Pris: 2.090,-.

3.5-5.6/10 – 30 mm VR (27 – 80 mm). Pris: 1.590,-.

3.5-55.6/30 – 110 mm  VR (80 – 260 mm). Pris: 2.090,-.

4.5-5.6/10 – 100 mm VR (27 – 270 mm). Pris: 6.290,-.

Nikon V1 dobbeltkit med 10 – 30 mm og 30 – 110 mm: 8.500,-.

Toralf Sandåker testet Nikon V1 i Fotografi nr. 7/2011. Her er hans dom: Nikon V1

More from Morten M. Løberg
Årets fotostudent kåret på Nordic Light
Stine Rebekka Røstad, som er avgangselev ved Norges Kreative Fagskole i Trondheim...
Read More
0 replies on “Vi prøver Nikon 1”