Tips til ferien: tre unike kameraer

Her er tre kameratips for deg som allerede er godt utstyrt , men som kan tenke deg å prøve noe nytt og annerledes. Fotografi har sett på tre spesielle nykomlinger, som har det til felles at de frister til å lage nye og annerledes bildefortellinger med unike egenskaper.

De tre kameraene kan alle, i sin klasse, gi deg muligheter du kanskje ikke ønsket deg. Ellers er de så ulike som de kan bli. Men det de alle har felles, er evnen til å kommunisere trådløst. Hils på Sony LensStyle QX1, Kodak PixPro SP360 og Panasonic Lumix G7.

Sony LensStyle QX1 – den smarte

Sony LensStyle QX-1 fester du til din smartmobil, og vips så har du et "sosialt kamera" som tar alle Alpha-objektiver med E-fatning.
Sony LensStyle QX-1 fester du til din smartmobil, og vips så har du et “sosialt kamera” som tar alle Alpha-objektiver med E-fatning.

Først ut er Sonys lille «mobilkamera» LensStyle QX1. Ved første øyekast ser det ut til å være enda ett av disse kameraene du fester til mobilen, men her er det mer under overflaten: Der vi før har sett denne typen som kompaktkameraer, er Sony QX1 et fullblods systemkamera med Sony E-fatning og APS-C-format bildebrikke, men som bruker mobilen som skjerm, søker og kontrollpanel. Kameraet har til og med innebygd blitz og stativfeste og leveres med en vippeadapter som gjør det mulig å holde skjermen vinklet i forhold til kameraet. Et kit selges også med det kompakte zoomobjektivet E 16-50 mm F/3.5–5.6 OSS.

Kameraet kobles til en smartmobil (eller nettbrett) med WiFi. Det er kompatibelt både med Android og iPhone/iPad, og støtter den enkle NFC-oppkoblingen på de Android-enhetene som har dette. Klemmen som fester kameraet til mobilen klarer en så stor mobil som iPhone 6 Plus, men da blir det litt trangt. Kameraet veier ca. 216 gram med batteri og minnekort.

Med gratisprogrammet Sony PlayMemories oppretter du kontakt mellom kamera og mobil, styrer innstillinger og overfører bilder. Betjeningen ligner til forveksling den du finner på skjermen til Sony Alpha 5100 og lignende. Her er både autofokus, manuelle funksjoner og innebygd lukker som klarer bildesekvenser inntil 3,5 bps. Sony QX1 har sitt eget microSD minnekort, men bildene overføres også direkte til mobilen, hvor de er tilgjengelige i bildearkivet på vanlig måte. Du kan også filme i Full HD og ta bilder i RAW-format.

Siden kameraet har E-fatning, kan du velge mellom alle kompatible objektiver. Vi har ikke testet det med adapter til andre objektiver, men det bør kunne gå. Bildebrikken er en 20 Mp CMOS-brikke med følsomhet inntil ISO 16000, og du kan forvente bildekvalitet som med et vanlig systemkamera med samme bildebrikke.

Sony LensStyle QX1 koster ca. 2500 kroner, eller ca. 3900 kroner om du kjøper kitet med 16-50-zoomen.

Kodak PixPro SP360 – den aktive

Kodak PixPro
Kodak PixPro kit med tilbehør.

Kodak er vel beviset på at dinosaurene ikke er utdødd. Det vil si, Det gamle Kodak er stort sett borte, men varemerket – fotoverdenens suverent mest kjente varemerke – lever i beste velgående. Nå har det asiatiske selskapet JK Imaging Ltd. skaffet seg rett til å lage og markedsføre digitale kameraer under Kodak-navnet for en lengre peride. Ett av de mest spennende produktene de har kommet med, er actionkameraet Kodak SP360.

Kodak PixPro SP360 er et værbeskyttet actionkamera som fotograferer stillbilder og video i 360 grader. Et sfærisk objektiv ”ser” som et sirkulært fisheye-objektiv og registrerer at som skjer innenfor en halvkuleformet synsvidde, men kameraet kan også brukes frontrettet for vanlig Full HD. Via WiFi kobles kameraet til en smartmobil eller et nettbrett, som kan brukes til å justere utsnitt og ulike opptaksformater under innspilling. NFC-tilkobling er støttet. Bildestrømmen som lagres er likevel redigerbar i den medfølgende programvaren, slik at utsnitt og formater kan velges også etter opptaket. Videoopptak lagres opp til i Full HD 1920×1080 ved 30p, mens stillbilder tas med opp til 10 megapiksler oppløsning. Kodak SP360 har plass til et microSD-kort inntil 32 GB og en liten HDMI-inngang.


Et lite eksempel på opptak med Kodak SP360 fra en rundtur ved Akershus Festning i Oslo. Kameraet var festet til taket på bilen med sugekopp.

Som ventet fra et actionkamera leveres det med tilbehør for å feste kameraet til styret på en sykkel, hjelm osv., og ulike tilbehørssett kan kjøpes som tillegg, bl.a. et vanntett hus som tåler neddykking til 60 m.

Her kan du finne mer informasjon om Kodak PixPro SP360.

Panasonic Lumix DMC-G7 – 4K til ferien?

asjd ølakjd løakjdlaksjd laj
Panasonic Lumix G7 er et kompakt systemkamera som er like bra til stillbilder som til video.

Ser du på spesifikasjonene, kan den nye Panasonic Lumix G7 beskrives som en ”folkeutgave” av den profesjonelle Lumix GH4. Det er mindre, lettere og rimeligere, men beholder avanserte egenskaper som 16 Mp bildebrikke, 4K videoopptak og en fullt fleksibel vridbar 3” pekeskjerm. Lumix G7 veier bare 410 gram med batteri, men har likevel en stor og høyoppløst søker, og er som en del av Micro Four Thirds-standarden kompatibel med en lang rekke kvalitetsobjektiver fra Panasonic, Olympus og tredjeparter.

hfhfhfhfh
Kameraet har kontrollhjul både bak og foran og er rikt utstyrt med direkte kontroller.

Som reisekamera utmerker Panasonic Lumix G7 seg med bildekvaliteter du forventer av et systemkamera, pluss videoegenskaper som utnytter nyere 4K-skjermer til fulle med 4x høyere oppløsning enn Full HD. Fra 4K-videosekvenser kan det trekkes ut 8 Mp stillbilder, så i praksis fungerer Lumix G7 som et 8 Mp kamera med opptakshastighet på 30 bilder/sekund. Inngang for ekstern mikrofon muliggjør kvalitetsopptak av videolyd, og effektiv WiFi-oppkobling gjør det mulig å fjernstyre kameraet fra en smartmobil og publisere bilder umiddelbart på sosiale medier.

Den 3" store skjermen er vridbar, og kameraet har en rekke programmerbare funksjonsknapper.
Den elektroniske søkeren med 2,36 mp oppløsning gir et stort søkerbilde og realistisk forhåndsvisning av eksponeringen.

 

Med ytelser som eksponering inntil 1/16000 sekund, ISO-følsomhet til 25600 og serieopptak inntil 8 bilder/sekund har Panasonic Lumix G7 egenskaper som kan sammenlignes med betydelig dyrere kameraer. Lumix G7 er i salg i løpet av juni, og koster ca. 8000 kr veiledende, 9000 kroner med 14–42 mm objektiv eller 11500 kroner med Panasonics flotte 14–140 mm videoobjektiv.

Tags from the story
, , ,
More from Toralf Sandåker
Test: Sony RX100
Sony Cyber-shot DSC RX100 ble fyldig testet i Fotografi nummer 5 2012. Her...
Read More
0 replies on “Tips til ferien: tre unike kameraer”