«The Jump Artist»

Du kunne ha plukket opp «The Jump Artist» ved en tilfeldighet, som jeg gjorde, og overrasket oppdage at boken handler om en dramatisk historie i en av de store fotografenes liv.

Philippe Halsmans fotografiske karriere i New York er velkjent for de mest innvidde – med portrettene av bl.a. Marilyn Monroe og samarbeidet med Salvador Dali. Boken tar imidlertid for seg en langt mer uhyggelig og delvis ukjent historie. Halsman ble i 1928 anklaget for mord på sin far, og måtte gjennom to rettsaker i Innsbruck – rettsaker som etterhvert engasjerte store deler av Europa – og som ble kjent som «den østerrikske Dreyfus affæren».

Halsman (1906 – 1979) var jøde, født i Riga i Latvia. Den 10 september 1928 var han på fottur på den kjente Zamsrchinder-turstien i Tyrol i de østerrikske alper. Halsman går et stykke foran og faren Max følger etter. Med ett hører Halsman et skrik, snur seg og ser faren falle utfor fjellet. Den 22 år gamle jødiske gutten befinner seg plutselig på fiendtlig territorium. Nazismen var på fremmarsj og antisemittismen var sterk i Østerrike, der landet etter hvert skulle få mye å svare for.

Halsman ble arrestert for mord på sin far og fengslet i Innsbruck, der han fikk svært dårlig behandling. Den fascistbefengte patologen Karl Meixner utførte obduksjonen på faren, og dommen var klar. Sårene på farens hode tydet ikke på et uheldig fall, men på slag med spiss gjenstand. Mord med andre ord. Den unge Halsman var under sterkt press og prøvde å ta sitt eget liv. Det ble etter hvert brukt mot ham. En uskyldig forsøker seg ikke på selvmord. I tillegg var Halsman en ganske introvert type som umiddelbart ble oppfattet som både usympatisk og uten følelser.

Den første rettsaken ble nærmest en parodi. Aktor kunne ikke legge frem konkrete bevis, heller ikke noe motiv. Utenfor rettslokalet var det opphisset stemning, folkemassen viftet med plakater med hakekors og tekster som «Fadermorder» og «Henrettelse». Under rettsaken hadde for øvrig patologen Meixner med seg Max Halsmans hode på glass for å vise frem sårene! Philippe Halsmann ble funnet skyldig. Det ble raskt snakket om justismord, og saken mot Dreyfus ble trukket frem.

Rettsaken vakte så stor oppmerksomhet rundt om i Europa at østerriksk høyesterett nærmest ble tvunget til en ny rettsak. Mange intellektuelle krefter engasjerte seg denne gangen, bl.a. skrev Albert Einstein, Sigmund Freud og forfatteren Thomas Mann artikler med støtte til Halsman. Men i den nye rettsaken som startet 11. september 1929 ble han dømt på nytt – til fire års fengsel. Etter hvert ble han benådet av den østerrikske statsminister (som underlig nok ble påvirket av Dreyfus franske forsvarsadvokater) – dog under den forutsetning at Halsman forlot Østerrike for aldri å komme tilbake. Halsman reiste til Paris, og emigrerte senere til USA da nazistene kom marsjerende. Farens død ble aldri oppklart, men sannsynligvis var det snakk om rovmord av ukjente gjerningsmenn. Lommeboken hans var tømt.

«The Jump Artist» er ingen dokumentar om rettsakene mot Halsman, men en roman der Halsman blir en litterær figur. Grepet er solid, og boken er så godt skrevet at du raskt fanges inn. Boken handler imidlertid i liten grad om Halsmans tid i Paris og New York, der han etter hvert bygget sin fotografiske berømmelse bl.a. gjennom sine portretter av Marilyn Monroe (på forsiden av LIFE), Albert Einstein og andre. Samarbeidet med Salvador Dali er vel et av fotografiets mest vellykkede. Bokens tittel er hentet fra Halsmans bilder der han fikk berømte personer til å hoppe foran kameraet, mest kjent her er «hoppeportrettene» av Richard Nixon, Marilyn Monroe, Bob Hope, Groucho Marx og hertugen og hertuginnen av Windsor (!). Bortsett fra Albert Einstein var det få i USA som kjente til Philippe Halsmans dramatiske fortid.

The Jump Artist
Austin Ratner
Viking/Penguin Books, 2009
ISBN: 978-0-670-92159-1

 

Fotografen Philippe Halsman hopper med Marylon Monroe i dette bildet fra 1954. (Foto: Philippe Halsman).
Written By
More from Tore
Den beste fotoboken i de siste 25 år?
The British Journal of Photography har bedt et kvalifisert utvalg kuratorer og...
Read More
0 replies on “«The Jump Artist»”