Test: Sony Cyber-shot DSC-RX100 III

Sony RX100 III

På ganske kort tid har Sony produsert hele tre varianter av sin avanserte kompakt, RX100-serien. Versjon III har mer vidvinkel, elektronisk søker og samme utmerkede CMOS-bildebrikke.

Med de to foregående RX100-modellene som bakteppe, var forventningene til Cyber-shot DSC-RX100 III skrudd ganske høyt. Uten å øke vekten eller størrelsen nevneverdig har Sony klart å bygge inn en forbausende bra elektronisk søker, en vippbar skjerm som kan vendes forover i «selfie-modus», og et mer avansert lyssterkt objektiv – en Zeiss Vario-Sonnar 2,9x zoom (tilsv. 24–70 mm) med lysåpning som varierer fra fremragende f/1.8 til utmerkede f/2.8.

Her er selvsagt også innebygd WiFi med NFC-tilkobling, og Sony har beholdt innebygd blitz, men blitzskoen var dte ikke plass til med den nye søkeren. Søkeren sitter nedsenket i kameraet og løses ut med en bryter på venstre side, som også slår kameraet på hvis det er av. Du må også trekke okularet ut for å bruke søkeren, som har dioptrijustering og øyesensor.

Søkeren gjør en stor forskjell for dette kameraet. Selv om det i noen tilfeller er OK å bruke skjermen, vil mange ambisiøse fotografer kreve en søker til å kontrollere komposisjon og utsnitt, særlig utendørs. Søkeren er større enn vi ventet da vi så kameraet først, og gjengivelsen utmerket og responsen er god.

Sony RX100 III
Sony RX100 III

Det nye objektivet har mindre tele, men mer vidvinkel. Sony beholder Cyber-shot RX100 II på markedet med sin 28–100 mm zoom – de to vil utfylle hverandre. For å gjøre en «24 mm f/1.8» enda mer anvendelig i et kompakt kamera, har Sony inkludert et innebygd ND-filter. Dette kobles automatisk inn når det behøves, men du kan også slå det av eller på manuelt.

Objektivringen brukes til å stille inn flere funksjoner, som  et fremre innstillingshjul. Bruker du f.eks. blenderstyrt automatikk, justerer du blenderverdien med objektivringen. Grepet kunne vært bedre, og det finnes da også ekstra grep å få kjøpt.

Kameraet har alle manuelle og automatiske innstillinger, ikke minst Sonys spesielle auto-modi der kameraet velger innstillinger etter motivets art. Det gjør faktisk kameraet lettere å bruke for den helt ferske. Her er også panoramamodus og ganske avanserte videomuligheter. RX100 III er faktisk et imponerende, lite videokamera. Selvsagt veldig begrenset betjeningsmessig, men med helautomatikk er det lettere.

Sony RX100 III
Sony RX100 III

Ytelsen er også utmerket. Sammen med solid hus i metall indikerer det at Sony har lagt mer enn vanlig ned i dette kompakte kameraet. Med f/1.8 er autofokusen også kjapp, så lenge det er god rombelysning eller lysere.

Bildekvalitet

Bildebrikken er altså den samme som hos forgjengerne, og i praksis den samme som sitter i superzoomkameraet Cyber-shot RX10 samt i Panasonic FZ1000, som er testet et annet sted i bladet.

Den tekniske bildekvaliteten er et langt hopp fremover sammenlignet med vanlige kompaktkameraer, det kan ikke sammenlignes. Til og med ISO 400 er det ingen problemer å se, og selv ved ISO 1600 og 3200 er det lett å få gode bilder. De to øverste ISO-trinnene er mer for nødssituasjoner, men vi har fått noen brukbare bilder på ISO 6400 med litt etterbehandling. I godt lys skjelner du ikke bildene fra en nyere speilrefleks.

Konklusjon

Sony Cyber-shot RX100 III har nesten alt: Det går lett ned i lommen, nar nær-speilreflekskvalitet, forbløffende bra video, topp lyssterkt objektiv og vidvinkel. Det har også en fin søker og reagerer kjapt. Som supplement til et systemkamera er det suverent, men i mange situasjoner vil du ikke savne systemkameraet om du har RX100 III med deg. Og for den som ikke må ha kraftig zoom, er RX100 III kanskje det perfekte feriekameraet.

Artikkelen er en kortversjon av testen som sto i Fotografi nummer 5 2014. Enkeltblader og abonnement kan kjøpes digitalt på nettbrett.

More from Toralf Sandåker
EISA Photo Maestro 2017
Delta i konkurransen og bli den neste EISA Photo Maestro 2017. I...
Read More
One reply on “Test: Sony Cyber-shot DSC-RX100 III”

Comments are closed.