Objektivtest: Tamron SP 35mm 1.8 Di VC USD

Tamrons oppgraderte SP-serie teller nå fire objektiver, inkludert nye Tamron SP 35mm 1.8. Den nye serien utfordrer åpenbart både kameraprodusentenes egne premiumobjektiver og Sigmas Art-serie.

Den nye SP-serien kjennetegnes ved en beige ring ved objektivfatningen og et design med rene flater. I denne omgangen tester vi vidvinkelen Tamron SP 35mm 1.8 Di VC USD, og kommer tilbake til 85-millimeteren som er under test. Den ble lansert i fjor høst sammen med 45mm 1.8 Di VC USD. Nylig er dessuten Tamron 85mm F1.8 Di VC USD lansert i samme serie sammen med den legendariske SP 90mm f/2.8 Macro i oppgradert utgave.

dD
Meget god nærgrense kombinert med stor blender gjør den moderate vidvinkelen Tamron SP 35mm F1.8 Di VC USD i stand til å ta bilder med nydelige uskarpe bakgrunner. (Foto: Toralf Sandåker).

 Tamron SP 35mm F1.8 Di VC USD

Dette objektivet er relativt kompakt tatt i betraktning den solide konstruksjonen og den innebygde optiske bildestabilisatoren. Det er et speilrefleks fullformatobjektiv med moderat vidvinkel, men også et utmerket normalobjektiv for kameraer med APS-C-format. Siden objektivet internfokuserer, blir det ikke lengre når du roterer fokusringen. Objektivet benytter en kraftig og stillegående ringmotor. Filterfatningen roterer heller ikke under fokusering. Ni avrundede blenderlameller gir fine og jevne uskarphetsområder (bokeh), og den gode nærgrensen på bare 20 cm gjør det enda lettere å utnytte stor blender.

Kvalitetsinntrykket er meget godt. Objektivet er motstandsdyktig mot støv og fuktighet med en gummiring rundt fatningen og en fluorinebelegg på frontlinsen. Motlysblender leveres med objektivet.

Tamron SP 35mm F1.8 Di VC USD leveres med fatning for Canon EF, Nikon F og Sony A (Sony-utgaven har ikke bildestabilisator, da kameraene har dette innebygget).

Den brede fokusringen har et rillet gummimønster og gir god kontroll når du fokuserer manuelt. Avstandsindikatoren er synlig under et lite vindu i objektivet, som ellers har to brytere: en som slår bildestabilisatoren (VC) av og på, og en for å veksle mellom AF og manuell fokus. Bildestabilisatoren skal i følge Tamron kompensere for 3,5 lukkertrinn i henhold til CIPA-standarden. I praksis tror vi dette er ganske nøkternt. Vi klarte å få skarpe, håndholdte bilder med EOS-D X Mark II på lukkertider rundt 1/8 sekund.

Fokuseringen er rask og relativt stillegående, men hverken jevnhet eller lydnivå er like finstemt som f.eks. Canons egne STM-objektiver når du tar opp video med kontinuerlig AF. Da høres litt lyd fra både AF og stabilisatoren som i et stille rom kan fanges opp av kameramikrofon.

Et gedigent, velkonstruert objektiv som leverer varene. På fullformat anbefales to trinn nedblending for full skarphet i kantene, men som normalobjektiv til APS-C-format er objektivet perfekt på alle blendere. Imidlertid er prisen stiv for et normalobjektiv med denne lysstyrken. Som vidvinkel til fullformat er prisen også litt høy, men du får et kvalitetsobjektiv med alle ønskelige finesser.

Skarphet. Svært skarpt i sentrum på alle blendere, men på fullformat er hjørnene litt mindre skarpe på f/1.8 – f/3.5. Likevel oppleves objektivet som skikkelig skarpt uansett blender. Diffraksjon begrenser veldig lite selv på minste blender f/16 – det er knapt synlig. Optimal blender på begge formater er f/5.6, men forskjellene er svært små.

Vignettering. På fullformat ser du en del vignettering på åpen blender, men det er knapt synlig ved f/4 og borte ved f/5.6. Med et APS-C-kamera er det så vidt mulig å se litt vignettering i hjørnene på f/1.8 og f/2.

Fortegning. Optisk fortegning er svært lav på fullformat, på APS-C-format er den knapt synlig på vanlige motiver. Bare til tekniske opptak vil du kanskje føle behov for korrigeringer..

Optisk korrigering Fargebrytningsfeil er svært godt korrigert, men noe mer synlig på APS-C-format enn på fullformat. Objektivet er lite følsomt for reflekser ved motlys, men motlysblenderen anbefales å bruke.

Spesifikasjoner Tamron SP 35mm F1.8 Di VC USD (Canon-fatning)

Tamron SP
Tamron SP 35mm F1.8 Di VC USD har innebygd optisk bildestabilisator, er værtettet og solid bygget.

Opptaksformat: 24×36 mm (fullformat)
Konstruksjon: 10 elementer i 9 grupper
Diagonal bildevinkel: 63° (fullformat)/43° (APS-C)
Filterdiameter: 67 mm
Nærgrense: 20 cm
Blenderområde: f/1.8–f/16
Mål: 8,1 cm (lengde), 8,0 cm (∅)
Vekt: 480 g
Dessuten: Ultralydsmotor (Ultrasonic Silent Drive) gir rask og stillegående fokusering. Blender med ni lameller. Værbeskyttet, fluorine-coating på frontlinsen. Optisk bildestabilisator kompenserer for 3,5 trinn (CIPA). Kompatibel med Tamron TAP-in-konsoll. Solblender medfølger.

Ca. pris: 7500 kroner
Produsentens informasjonside for Tamron 35mm F1.8 Di VC USD.

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
EISA PROFESJONELLE SPEILREFLEKSKAMERA 2017-2018
Canon EOS 5D Mark IV Canon EOS 5D Mark IV er verktøyet...
Read More
One reply on “Objektivtest: Tamron SP 35mm 1.8 Di VC USD”

Comments are closed.