Kommentar: Er fotografiet dødt?

Hvem skal ta bildens om ingen vil betale for dem. © Pål Otnes.

For noen år siden besøkte jeg fotofestivalen Rhubarb Rhubarb i Birmingham, England. Festivalen proklamerte på plakaten; «Photography is dead». Et overraskende og provoserende utsagn, men var det noe sant i det?

Noen år senere har sosiale medier kommet for fullt. Vi tar, deler og glemmer bilder i stort tempo, og paradokset er at tross vårt økte konsum av bilder, er hverdagen for profesjonelle fotografer blitt vanskeligere.

Færre vil betale for den tiden det tar å skape et godt fotografi, og selv store aviser kvitter seg med hele fotoavdelingen. Samtidig deles stedig flere bilder på nettet med og uten rettighethavernes tillatelse, på utallige blogger og nettsteder.

Aviser, fotografer og bildebyråer forsøker å finne sin nye plass i det nye medielandskapet, og siste trekk kommer fra Getty Images, som nå legger ut 35 millioner fotografier som fritt kan linkes til ikke-kommersielle blogger. I følge det britiske fototidsskriftet British Journal of Photography, gjøres dette for å demme opp for den ulovlige bruken av bilder på nettet.

– I prinsippet kan i dag alle publisere på grunn av sosiale medier og platfformer. Det er enkelt å finne materiale på nettet som kan lastes ned til eget bruk, forteller Craig Peters fra Getty til BJP.

Han påpeker at firmaet fortsatt vil forfølge copyright-overtredelser, og at man ønsker å forbeholde seg retten til å legge inn Getty-logoen i bildene. Peters forteller også at alle firmaets fotografer er en del av opplegget, man har ingen mulighet til å reservere seg mot åpen bruk av egne fotografier. Dette blir til syvende og siste en markedsføringskanal for Getty Images, hvor alle fotografer som leverer til Getty Images må delta.

Det er ikke nødvendigvis noe galt med dette. Getty skal ha kred for å være kreative og for å prøve ut nye modeller for bildebruk. Ulempen på sikt kan være at stadig flere benytter seg av gratis-tjenester, og at dermed færre faktisk betaler for bildene de bruker.

Å dele betyr at alle får, så får vi håpe at dette til syvende og sist gir noe tilbake til fotografene også. Om så ikke skjer, kan Rhubarb Rhubarb få mer rett enn de selv kanskje trodde.

www.gettyimages.no

Tags from the story
,
Written By
More from Pål Otnes
Portfolio: Kaja Bruskeland
Kaja Bruskeland reiste til København for å studere arkitektur. I stedet endte...
Read More
0 replies on “Kommentar: Er fotografiet dødt?”