Ikke før er Dokfoto 2013 over så varmes det opp til Lofoten internasjonale fotofestival. Fra før har vi Nordic Light og Trondheim dokumentarfestival. Hvor mange fotofestivaler er det plass til?
Kommentar: Morten M. Løberg
13. mars starter den første Lofoten internasjonale fotofestival (LIFF).
– LIFF skal vise bredden i det som rører seg innen fotografi, samtidig som festivalen har et eget fokus på nordområdene, i følge initiativtager og fotograf John Stenersen i Henningsvær.
Festivalen starter i Kabelvåg og 15. mars flytter arrangementet til Reine, hvor det avsluttes 17.mars.
Variert program
Programmet omfatter blant andre den internasjonalt kjente amerikanske landskapfotografen Bruce Barnbaum. Barnbaum, som har vært i Norge en rekke ganger (blant annet på Nordic Light) og som arbeider i det vi kan kalle en Ansel Adams-tradisjon. Til LIFF kommer også Tine Poppe og Tom Hatlestad, som har satt søkelys på henholdsvis asylsøkerbarna og temaet frihet. Hatlestad har fotografert hundrevis av mennesker samtidig som han har bedt dem definere hva de legger i begrepet frihet.
Johanne Seines Svendsen presenterer sin utstilling med fotografier utført med gammeldags våtplate-teknikk. Også bildebyrået Paragon Pictures og den russiske fotografen Alexander Stepanenko står på LIFFs program de tre dagene festivalen varer.
Hele programmet og presentasjon av deltakerne finnes på: http://www.lofotenfotofestival.no.
LIFF liv laga?
Initiativet er fint, programmet variert og internasjonalt – og Lofoten er jo et fantastisk sted nå når lyset er i ferd med å vende tilbake. Men hvor mange fotofestivaler trenger vi egentlig?
Spørsmålet kan virke søkt – vi har en drøss med musikkfestivaler og det virker som det er et marked for alle. Vel, det kommer nok helt an på hvilke “kanoner” som kommer. Det spørs om fotofestivaler har samme potensial. Før eller senere vil festivalene vegetere på hverandre eller gå hverandre i næringa. Skal du reise og bo på hotell for å delta på fotofestival må de fleste velge hva de har råd til i år. Reiser du til Lofoten venter du kanskje med å besøke Nordic Light til neste år.
Alle fotofestivalene sliter med å trekke fulle hus. Dok-festivalene i Oslo greide det, men Dokfoto 2013 var ikke utsolgt selv om besøket var til dels svært bra. Nordic Light mangler også litt, men ligger ikke avskrekkende langt unna å nå grensen for hvor mange de bør være. Blir kapasiteten for stor kan festivalen bli for upersonlig. Nykommeren Lofoten internasjonale fotofestival får neppe det problemet i år – om noen gang. Det krever i så fall et grundig programarbeid – hvis man skal etablere seg som en viktig og betydningsfull fotofestival.
Utvidet appell nødvendig
For foto-, bilde- og kunstinteresserte er det fint å ha mange festivaler å velge mellom – i tillegg til internasjonele festivaler som Arles og Perpignan, eller Paris Photo for den saks skyld. For arrangørene kan det derimot fort bli alles kamp mot alle. Markedet for rene fotofestivaler er ikke stort i Norge. Jeg tror at utfordringen for den som mener alvor er enten å ha internasjonall appell eller å lykkes med en profil som enten gjør festivalen til et “must” eller som trekker til seg også andre grupper besøkende.
I do not even know how I ended up right here, but I thought this put up was good. I don’t understand who you are however certainly you are going to a famous blogger in the event you are not already 😉 Cheers!