Juksemaker slipper billig?

Et av Terje Hellesøs manipulerte bilder. Gaupa var ikke der i fotograferingsøyeblikket, men er hentet fra en bildebase på nettet og montert inn i Photoshop. Foto: Terje Hellesø/Naturvårdsverket

Det svenske Naturvårdsverket har bestemt at Terje Hellesø får beholde tittelen “Årets naturfotograf”, selv om han er avslørt i bildejuks. Det høres ut som en svenskevits – men er det egentlig det?

Kommentar: Morten M. Løberg

Prisen ble tildelt Terje Hellesø av Naturvårdsverket i fjor, og tildelingen framstår unektelig som uheldig etter at Hellesø er grundig avslørt som bildemanipulator. Han han kopiert inn bilder av gaupe og mårhund i sine naturbilder – hvor det ikke fantes hverken gaupe eller mårhund i fotograferingsøyeblikket. Dette er juks. Fotografen gir seg selv et fortrinn framfor andre fotografer som ikke jukser – og som må ta til takke med lyset og andre fotograferingsforhold som faktisk er til stede om de skulle være så dyktige å komme på skuddhold av dyr som sjelden poserer for fotografen. Terje Hellesø har gitt blaffen i dette, fotografert noen vakre naturbilder i spennende lys – og fikset resten i Photoshop etter å ha søkt opp passende dyreportretter på internett. Han har visst at det han har gjort er galt, han vet nøyaktig hva andre synes om framgangsmåten – og han har bevisst valgt å gjøre det allikevel. Så blir han tatt, og det har ikke akkurat styrket aksjene hans, for å holde oss til dagens terminologi.

Fotografen gir seg selv et fortrinn

Men de øvrige bildene hans – som ikke er manipulert – blir ikke noe dårligere av det. Nå vet vi ikke hvilke bilder som er manipulert eller ikke, men når jeg søker opp bildene hans på internett er det åpenbart at det her er en rekke gode naturbilder som ikke er manipulert. At du har jukset med enkelte bilder, betyr ikke at alt er juks. Høyst sannsynlig har Hellesø tuklet med en håndfull bilder, som kanskje ikke utgjør mer en noen promille av hans totale bildeproduksjon.

Ille nok, men: “Vi har gjort en samlet vurdering av hva fotografen har vist av engasjement og kunnskap i naturvernsaker”, sier Naturvårdverkets pressesjef Anneli Nivrén. Naturvårdsverket menar at Terje Hellesøs produksjon gjennom årene viser at han er kvalifisert til prisen. Nivrén gir Hellesø kred for hans naturvernengasjement og understreker at juksebildene er publisert etter at Naturvårdverket tildelte Hellesø prisen “Årets naturfotograf” i Sverige. Juksebildene har altså ikke vært med i vurderingen da han ble tildelt prisen.

En edruelig og fornuftig konklusjon

Det er en fornuftig – og høyst edruelig konklusjon – når alle helst vil se fotografen sone sine synder så det holder i ethvert selvrettferdig fotografisk sinn. Hellesø har selv sørget for å svekke sitt moralske og etiske omdømme, men han står ikke igjen uten ære av den grunn. Det han har levert av redelig fotografi og engasjement står selvfølgelig fjellstøtt selv om han har gjort feil. Han blir ikke noen dårligere fotograf. Derfor fortjener han prisen “Årets naturfotograf”.

Handlingene hans utløser derimot andre konsekvenser som han neppe kommer unna: Ingen naturfotoforening vil ha en fotograf avslørt for bildejuks i sine rekker. Eksklusjonen fra Naturfotografene er neppe langt unna, med mindre Hellesø selv melder seg ut. Det er også naturlig at hans bilder kjapt og effektivt er luket ut av to nye bøker som går i trykken i disse dager. I framtia må han regne med at enhver utgiver vil kreve klare garantier eller bevis for at bildene hans faktisk er ekte.

Alt dette har han i grunnen bedt om selv. Så får vi håpe at det ikke er flere fotografer som har lignende svin på skogen.

Morten M. Løberg

Redaktør

PS: Følg debatt-tråden på Facebook: http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=197177953682704&id=100000116201875#!/permalink.php?story_fbid=197177953682704&id=100000116201875

og her: http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=197177953682704&id=100000116201875#!/Fotografi.no

Et av Terje Hellesøs manipulerte bilder. Gaupa var ikke der i fotograferingsøyeblikket, men er hentet fra en bildebase på nettet og montert inn i Photoshop. Foto: Terje Hellesø/Naturvårdsverket

 

 

 

More from Morten M. Løberg
Hvem blir Facebook-venn nr. 4.000?
Fotografi på Facebook nærmer seg 4.000 følgere. Her får du blant annet...
Read More
One reply on “Juksemaker slipper billig?”
  1. says: Lars A G

    Jeg har aldri oppfattet fotografi eller bilde og filmverdenen som objektive. Alt blir manipulert inni hodene våre etter at signalene kommer fra øynene. Photoshop legger jo opp til såkalt juks med sine verktøy og filtre. Bilder har vært endret på fra tidenes morgen. Hvorfor fotografi være mere sann enn annen kunst er like mye en illusjon som fotografiet selv, etter mitt syn.

Comments are closed.