Hasselblad X1D 50C – Fotografi har tatt en sniktitt

Hasselblad X1D 50C – Fotografi har tatt en sniktitt på Hasselblads nye speilløse systemkamera, som snart er her.

Forventningene til Hasselblads nye «billigmodell», den speilløse Hasselblad X1D 50C  har vært formidable. Etter lanseringen i sommer og meldingen om at kameraet skulle vært klart i august, har leveringene likevel blitt utsatt. Men nå er kameraet straks klart, og vi har fått prøve X1D noen dager.

Om du har brukt et Hasselblad speilreflekskamera før, kan du glemme det meste. Bortsett fra kvalitetsfølelsen. Nå har Hasselbladkameraene aldri vært de største i sin klasse, men Hasselblad X1D 50C setter en ny standard for speilløse systemkameraer ved å tilby et 50 Mp kamera i en hendig pakke der et fullt operativt kamera med normalobjektivet Hasselblad XCD f3,5/45mm veier 1200 gram. Det er mindre enn selve huset hos både Canon og Nikons toppmodeller.

Kamerahuset

Selve huset er frest ut i aluminium, ikke ulikt den teknikken Leica benytter til sine T og SL-modeller. Den svenske produsenten satser på å friste med lekker svensk design, og kamaeraet skal selvsagt tåle svensk ruskevær – det er godt værbeskyttet. Det slanke huset preges først og fremst av sitt solide grep, som aldri gjør det tungt eller utrygt å gå rundt med kameraet i hånden over lang tid. Den lave profilen til tross, kameraet er utstyr med en stor og klar elektronisk søker med 2,36 Mp oppløsning, og på baksiden er det en stor, fast pekeskjerm.

Hasselblad X1D 50C
Betjeningen av Hasselblad X1D 50C er enkel. Pekeskjermen og knappene på høyre side gjør det meste av det du trenger.

Sammen med tommelhjulet og det fremre kontrollhjulet navigerer du lett mellom funksjoner og den visuelle menyen. Dette minner også litt om Leica T-betjeningen, og krever en smule tilvenning før det sitter. Men vi opplevde i løpet av noen dager at det gjorde kameraet enkelt å bruke når det først satt noenlunde i fingrene.

På venstre side er det plass til to SD-kort og kontakter for HDMI, USB og lyd. På toppen er det lett tilgjengelige knapper for å skifte mellom AF og MF, og stille inn hvitbalanse og ISO-ivå (med en fiks dobbeltfunksjon), samt strømbryter, utløser og funksjonsvelger. Funksjonsvelgeren er felt ned i huset, og spretter opp ved et lite trykk. Den har de vanlige innstillingene for manuell og automatisk fotografering, blant annet helautomatisk opptak (både ISO og hvitbalanse er også automatisk) samt manuell uten søkerbilde, for å spare strøm. Her er en egen videomodus, og tre posisjoner for brukerdefinerte innstillinger.

Hasselblad X1D 50C er et svært moderne kamera. Ikke bare er det et speilløst kamera der elektronikk har erstattet det meste av mekanikken, det er også utstyrt med det meste av kommunikasjons- og funksjonsegenskaper man forventer av et profesjonelt kamera i 2016. Bildebrikken måler ca 44 x 33 mm, altså i 4:3-format, og i praksis gir det store formatet og den høye oppløsningen godt rom for beskjæring.

Her er selvsagt USB 3.0-tilkobling og HDMI-utgang, men også Wi-Fi og GPS innebygd. Kameraet tar 50 Mp stillbilder i 8272 × 6200 oppløsning, som lagres som Hasseblad 3FR råfiler og/eller JPEG. Hasselblad H1D 50C tar også video i full HD som lagres i MP4-format med H.264 kompromering og 25 bilder/sekund. Vi har ikke testet videofunksjonen nok til å felle en dom over den, men alene spesifikasjonene viser at Hasselblad neppe pusher dette som et kamera primært for video. Videokvaliteten synes akseptabel for sporadisk bruk, og det er både inngang for ekstern mikrofon og utgang for hodetelefoner.

Hasselblad X1D
Hasselblad X1D 50C m/ XCD f3,5/45mm. Håndholdt, 1/50 sekund, ISO 1600. Foto: Toralf Sandåker.

Stillbilder

Stillbildekvaliteten er derimot en annen sak. Dette er et kamera som absolutt trives på stativ, men vår erfaring er at det selv i suboptimalt lys klarer seg bra håndholdt.  Vi benyttet både «normalobjektivet» Hasselblad XCD f3,5/45mm (tilsvarer ca. 35 mm i fullformat) og XCD f3,2/90mm (tilsvarer ca. 71 mm) – et fint portrettobjektiv. Begge disse, og alle fremtidige XCD-objektiver, er utstyrt med sentrallukker, og støtter dermed blitzsynkronisering på alle lukkertider. Det vil si inntil 1/2000 sekund. Kanksje for å friste småbildebrukere har Hasselblad konstruert kameraet slik at det er kompatibelt med Nikons blitzsystem. Vi fikk ikke testet dette, og kan ikke si noe konkret om hvor langt denne kompatibiliteten strekker seg.

Hasselblad X1D
Hasselblad X1D 50C m/ XCD f3,5/45mm. Håndholdt, 1/50 sekund, ISO 800. Foto: Toralf Sandåker.

Lukkerlyd og -vibrasjon er i praksis ikke noe problem. Dette er et diskret kamera, og vibrerer lite. Du kan godt bruke skjermen som søker, men den er ikke fleksibel, og «sjaktsøker»-modusen er derfor ikke tilgjengelig unntatt når du fotograferer motiver nedover. Med øyet på søkeren, er det enkelt å betjene kameraet med høyre hånd, og både med 45- og 90-millimeteren ligger det veldig godt i hånden. Begge objektivene har autofokus, som kan overstyres. Vi opplevde autofoksen sikker og kjapp, med unntak av morke motiver, da det var nødvendig med god kontrast før kameraet fant fokus. En svært hendig fokushjelp (forstørret skjermbilde) gjør det trygt og presist å sjekke fokus, samt å benytte manuell fokus. Knapper for å låse både fokus og eksponeringer på plass rett ved tommelen.

Hasselblad X1D
Hasselblad X1D 50C m/ XCD f3,5/45mm. Håndholdt, 1/45 sekund, ISO 200. Foto: Toralf Sandåker.

JPEG-filene er bra, og gir godt grunnlag for videre bearbeiding. Men det er de store råfilene som gir det aller beste potensialet, særlig når motivene har høy kontrast. Det var ikke lett å provosere fram motiver som fikk JPEG-bildene til å ofre enten høylys- eller skyggeinformasjon av alvorlig grad, men RAW-filene utmerket seg ved å tillate en finslepet gradasjon i nettopp de lyseste og mørkeste partiene, og samtidig beholde både kontrast og tegning mot enden av histogrammet. Hasselblad hevder at kameraet har 14 trinns dynamikk. Vi kan i hvertfall bekrefte at den er på høyde med det beste vi ellers ser av speilreflekser. Alt i alt mener vi at Hasselblad X1D 50C gir bildefiler som oppfører seg som andre høykvalitets kameraer, men med den forskjellen at de er større, og at det store bildeformatet gir lettere tilgang til selektiv dybdeskarphet. Følsomheten kan settes opp til 25.600 ISO, og selv om vi ikke vil gå så langt til kritiske opptak, duger kameraet utmerket ved f.eks. ISO 3200 og 6400.

Hasselblad X1D 50C er altså første kamera i det nye X-systemet til Hasselblad, og alltid når et nytt system lanseres, er det behov for å bygge ut med flere objektiver og mer tilbehør. Selve huset koster ca. 93.000 kroner. Full funksjonalitet får du med de dedikerte XCD-objektivene. Foreløpig er det tre av dem, de nevnte 45- og 90-millimeterobjektivene, og en 30 mm f/3,5 (tilsv. 24 mm) vidvinkel, som varierer i pris fra ca. 22.000 til 40.000 kroner. Eiere av optikk til H-systemet kan benytte disse objektivene med en ekstra adapter.

Mer informasjon om Hasselblad X1D 50C finner du hos Interfoto.

More from Toralf Sandåker
Anbefalte speilreflekskameraer
Ute i siste liten? Eller venter du på salget over nyttår? Fotografi...
Read More
0 replies on “Hasselblad X1D 50C – Fotografi har tatt en sniktitt”