Fotosommer i Risør

Kunstparken i Risør byr på fine utstillingslokaler som tidligere ble benyttet av byens kunstforening. (Foto: Morten M. Løberg)



Det er fotosommer i Risør. Til neste år håper primus motor og Arbeiderpartiets ordførerkandidat Per Kristian Lunden på en ny fullskala fotofestival.

Kunstparken i Risør byr på fine utstillingslokaler som tidligere ble benyttet av byens kunstforening. (Foto: Morten M. Løberg)

Fotofestivalen i Risør skulle egentlig ha blitt arrangert i sommer, men finansieringen sviktet da Risør kommune ikke ville stille med tilstrekkelig økonomisk støtte til at fylkeskommunen og kulturrådet ville bidra. Fylkeskommunalt og statlig tilskudd er gjerne avhengig av at lokal finansiering ligger i bunnen. Kanskje Per Kristian Lunden kan endre dette hvis han blir ordfører?

–  Mitt engasjement i fotofestivalen og i lokalpolitikken er to helt forkjellige ting, sier Lunden. – Vi i organisasjonsgruppa bak fotofestivalen snakker godt med alle partiene i bystyret her i Risør og vi har godt håp om å få til en ny fotofestival neste sommer.

–  Men det skader vel ikke å ha ordføreren med på laget?

– Neida, men det er jo slik at et flertall i bystyret må stå bak. Etter årets fotosommer her i Kunstparken og i Fredsparken – hvor også kommunen bidrar, både med støtte og utlån av lokaler – skal vi sette oss ned å evaluere arrangementet og se framover mot neste sommer.

Per Kristian Lunden – her fotografert i Tom Hatlestads utstilling i Fredsparken – er lokal primus motor for Risør fotofestival sammen med Rune Nylund. (Foto: Morten M. Løberg)

Årets fotosommer rommer flere fotoutstillinger. I Kunstparken finner vi en stor utstilling med  Anders Petersen, som også holdt en vellykket workshop i Risør tidligere i sommer. I Kunstparken finner vi også utstillinger Christian Houge og Steinar Christensen, som begge er å finne i stallen til Ellen-K. Fine Art Photography. Rune Nylund, Per Kristian Lunden og Ellen K. Syverstad er sentrale i organisasjonskomiteen bak fotofestivalen, som tilsammen teller et titalls personer. Alle i organisasjonskomiteen jobber på dugnadsbasis.

Frihet

I Fredsparken vises en utendørs utstilling av Tom Hatlestad, som har kjørt en gammel Landrover til Bangladesh og fotografert og samlet menneskers tanker om begrepet frihet underveis. Denne utstillingen har tidligere vært vist blant annet på Rådhusplassen i Oslo.

Anders Petersens viser et bredt utvalg av sine bilder under fotosommer-utstillingen i Risør. Utstillingen er utlånt fra Fotografiska i Stockholm. (Foto: Morten M. Løberg)

Dersom Risør fotofestival arrangeres igjen neste sommer betyr det at vi i 2012 har tre store fotofestivaler i lille Norge: Dokument i regi av Pressefotografenes klubb i Oslo, Nordic Light i Kristiansund – og Risør fotofestival. Per Kristian Lunden er ikke redd for at det blir for mange fotofestivaler eller at programmet skal bli for likt.

– Vi har en rekke festivaler på Sørlandet og her i Risør, men vi har ingen for bildekunst. Vi kan være Sørlandets kunstfestival, og vi ser i så måte mer på de andre festivalene her i Risør enn de andre fotofestivalene hvordan vi kan trekke nok folk. Vi er nødt til å tiltrekke oss et bredt publikum, ikke bare de dedikert fotointeresserte som alle fotofestivalene kjemper om. Dette kan vi oppnå ved å satse på en nordisk profil av god kvalitet, med ett eller flere innslag av internasjonal fotografi i utvikling, sier Lunden.

For drøyt to år siden hadde Risør fotofestival flere utstillende fotografer fra Sør-Afrika. Lunden regner med at det finnes ca. 250.000 mennesker i Risørs naturlige nedslagsfelt og det er nødvendig for Risør fotofestival å tiltrekke seg besøkende fra hele Sørlandet.

Samarbeid

– Det er ikke langt til Horten, har dere vurdert mulighetene for å samarbeide med Preus museum og dra nytte av de ressursene som finnes der?

– Vi er naturligvis klar over at Preus museum har veldig mye god fotografi i sine samlinger. Vi har imidlertid ikke snakket om konkrete prosjekter, forteller Lunden som under årets fotosommer blant annet samarbeider med Fotografiska i Stockholm som har lånt ut utstillingen med Anders Petersen.

Kvalitet viktig

– Kvalitet er viktig, og vi er glad for å ha kunstagent Ellen K. Syverstad i organisasjonskomiteen, sier han videre. – Samtidig må vi ha utstillinger som appelerer til et bredt publikum. Risør kammermusikkfestival har gjort noen vellykkede grep i så måte, uten at det har gått ut over festivalens seriøsitet og profil.

Utstillingene under Risør fotosommer har så langt hatt rimelig godt besøk med opptil 70, 80 besøkende pr. dag. Fotofestivalen for to år siden endte på 22.500 besøk på de 18 forskjellige galleriene – fordelt på anslagsvis 1.000 til 1.500 mennesker basert på salg av biletter og festivalpass.

Fotosommer i Risør varer til 7. august.

Risør – slett ingen ueffen ramme om en fotofestival. Planen er å arrangere festivalen på nytt til neste år- (Foto: Morten M. Løberg)
Oppholdet i Risør byr også på selvfisket makrell. (Foto: Morten M. Løberg)
More from Morten M. Løberg
Foto-Norge er en seier for alle fotografer
Hvem skal Foto-Norge være synlige for? Målgruppa er ikke mannen i gata,...
Read More
0 replies on “Fotosommer i Risør”