I årets første utgave av Fotografi har vi møtt den japanske fotografien Sayuri Ichida som lanserte både fotobok og utstilling på fotofestivalen Unseen i Amsterdam i høst. Prosjektet «Absentee» ble til gjennom de begrensningene som var i London under pandemien, og resultatet ble en vakker bok og en utstilling som også var fotografens master-prosjekt ved Universitetet i Westminster.
I 2016 flyttet fotografene Marianne Bjørnmyr og Dan Mariner til Bodø hvor de nå har etablert NŌUA – Arena for foto som samtidskunst. I et lokale som tidligere både har huset en matbutikk og et dansestudio, har de utviklet et faglig og sosialt møtested med blant annet galleri, prosjektrom og fotobokcafé. Vi tok en prat med duoen om prosjektet og veien videre.
Hans ansikt kunne vært tatt fra et stykke av Samuel Becket. På den slitte puben i byen Drum i Irland er han en av en gruppe eldre menn i gamle klær. Men han virker å stå utenfor fellesskapet, isolert, nedsenket i sine egne tanker. Bildene er tatt i 1991 av den danske fotografen Krass Clement og utgitt i boken «Drum» fra 1996. Michael Dee har intervjuet den danske fotografen og fått et innblikk i et unikt kunstnerskap.
I klassikerspalten kan du lese om William Eggleston som ble født i Memphis i 1939. Han regnes ofte som fargefotografiets store pionér, da han var en av de første fotografene som introduserte fargebilder i en kunstsammenheng. Hans fotografier visualiserer hans oppfatning av sørstatenes virkelighet, og er mer basert på følelser enn på en beskrivelse av mennesker og objekter.
Vi har også tatt en prat med Gabriele Galimberti som har fått stor oppmerksomhet rundt prosjektet «The Ameriguns». Serien oppsto nærmest ved en tilfeldighet da den italienske fotografen av ren nysgjerrighet gikk inn i en amerikansk våpenbutikk. Der møtte han et syn som han slett ikke hadde forventet.
Viviane Sassen har etablert seg som en av verdens mest interessante motefotografer, men i tillegg til sitt kommersielle virke har hun også gjort en parallell karriere med sine egne prosjekter. Hun har etter hvert gitt ut en lang rekke bøker og under Paris Photo ble hennes siste bok «Modern Alchemy» presentert, en bok hun har gjort sammen med filosof Emanuele Coccia og forlaget JBE Books.
Naturen som en glitrende 1980-talls symfoni. Den perfekte solnedgangen på speed. En liten, selvlysende familie-silhuett i storslåtte omgivelser. Den svenske kunstner-duoen Inka og Niclas Lindergård går ut fra klassiske landskapsbilder, men skrur opp volumet til maks. Møt Inka og Niclas i siste utgave av Fotografi.
I tillegg kan du lese våre faste spalter:
• Essay: Fotografi inviterer nå og da forfattere til å skrive en tekst om et bilde. I denne utgaven er det Stig Aasvik som skriver om et bilde av Inger Munch
• Mitt utstyr: Jói Kjartans viser hva han har i kamerabagen
• Lesernes portfolio: Vi presenterer en serie av Wilfred Wessel Berthelsen
• Tema-spalten: Et samarbeid mellom en rekke fotografer og Hjernerådet har resultert i samarbeidet «Hjernen er deg».
• Fotobøker: Kjetil Røed har sett på noen av årets fotobokutgivelser
• Mitt viktigste bilde: Ole Buenget deler et fotografi som har en personlig betydning
• Ti spørsmål: Denne gangen er det Sigurd Fandango som har mottatt stafett-pinnen
• Norges Fotografforbund: Om åndsverkloven og sitatretten
Forøvrig finner du som vanlig nyheter og annet småstoff i bladet. Er du ikke allerede abonnent kan du bestille abonnement her.