Gutta hos Nikon Norge var vennlige (og gale) nok til å låne ut deres nye Nikkor 800mm f / 5,6 E FL ED VR linse for en uformell test til en ekspedisjon til Arktis.
Tekst og foto: Roy Mangersnes
Denne gangen reiste jeg på en fotografisk ekspedisjon organisert av WildPhoto Travel, og vi tilbrakte 10 dager i de arktiske havområdene rundt Svalbard. Jeg har aldri vært en stor fan av tekniske tester, selv om jeg tar en sniktitt på nettet nå og da. Alikevel ønsket jeg å gi dere mitt førsteinntrykk av Nikons nye superlinse.
For først å gi et innblikk i forholdene jeg jobbet under: Jeg var vertskap for en tur med 12 gjester på et lite fartøy fra Longyearbyen. Vi brukte 10 dager rundt Svalbard i den arktiske sommeren. Forholdene varierte fra pluss 10 til 1 grad Celsius, med noe regn og mye sjøsprøyt (sorry Nikon). Jeg tok rundt 3.500 bilder med objektivet og det var mitt foretrukne verktøy under hele turen. Jeg hadde også med meg Nikons 300mm f / 2,8 med teleconverter og enkelte objektiver med kortere brennvidder. Alle bilder jeg tok med 800 mm ble fotografert med Nikon D4 kameraet.
Jeg ønsket virkelig å gi dette objektivet en real sjanse, men for å være ærlig fikk jeg kalde føtter på flyet, da jeg hadde lagt min favoritt-500mm hjemme. Først synes jeg at objektivet var ganske tungt å jobbe med, da jeg er vant til min 500mm, men objektivet er nesten 0,5 kilo lettere enn Nikons 600mm f /4. Som omreisende fotograf setter jeg virkelig pris på at Nikon går i en lettere retning.
Jeg ble virkelig imponert over de første bildene av alkekongen, skarpheten var virkelig god. Med mine fordommer forventet jeg sant og si ikke en revolusjon, men jeg må innrømme at skarpheten virkelig overrasket meg. På min 15″ Macbook Pro Retina-skjerm lyste bildene virkelig opp, og detaljene er imponerende selv på blender 5,6.
Jeg fikk også testet autofokusen på fugler i flukt, men må innrømme at jeg ble slet litt med å følge dem. Jeg vil ikke legge all skylden på linsen, den synes å låse fokus ekstremt rask. Alikevel var det vanskelig å følge fuglene når jeg zoomet tett på. Ved et par anledninger hadde vi noen fugler helt i nærheten av båten, og jeg var da i stand til å fokusere ganske godt. Med litt øvelse vil fokuseringen trolig bli lettere. (Legg merke til at autofokus ikke vil fungere optimalt før den nyeste firmware har blitt lastet inn i Nikon D4).
Man kan argumentere for at blender 5,6 ikke er godt nok for å fotografere dyr, men med ISO-egenskapene til de nyeste kameraene ser jeg ikke på dette som et stort problem. Jeg fotograferer ofte på 5,6 eller høyere uansett for å få større dybdeskarphet og skarpere detaljer.
For å konkludere: Jeg er veldig imponert over dette objektivet, og jeg kan ikke vente med skaffe meg mitt eget eksemplar!
Se flere bilder og les hele testen på roywildphoto.blogspot.no