Fotofestivalen Nordic Light hadde planer om å presentere hele den omstridte utstillingen ”Point of no return”, med bilder fra krigen i Gaza. Etter pålegg fra nyhetsbyrået Assosiated Press (AP) vises nå bare deler av utstillingen.
De omstridte bildene er tatt i løpet av den 22 dager lange krigen i Gaza like før jul i 2008. Noen av fotografene som var i Gaza disse dagene, var der på oppdrag for AP. Det er disse bildene fotofestivalen nå nektes å bruke.
– Vi vil fortsatt vise utstillingen, om i en noe amputert tilstand, sier festivalsjef Anne Lise Flavik.
– Vi forstår ikke hvorfor AP nekter oss å vise disse bildene. Dette er en ubehagelig utstilling som viser hva krig gjør mot sivilbefolkningen, uansett hvor i verden det kriges. Det må vi tåle å vise fram og tåle å se, sier Anne Lise Flavik, som mener at AP nå bedriver sensur.
– I krig er det dessverre ofte uskyldige kvinner og barn som rammes. Slik var det også under disse kampene i 2008. Bildene viser den usminka sannheten om krigen på Gaza. Bildene er så sterke at vi har satt 15 års aldersgrense for å få se bildene. Vi mener at vi ikke har tatt et politisk standpunkt for eller mot verken Israel eller Palestina. Vi har valgt å vise de bildene som ikke eies av AP, selv om utstillingen da blir noe mindre enn først antatt. Vi gjør det for å vise hvilke grusomheter som skjer i en krig, sier Flavik.
Ledelsen i fotofestivalen Nordic Light respekterer pålegget fra nyhetsbyrået AP, selv om de synes det er trist.
Det er magnumfotografen Stuart Franklin som er kurator for denne utstillingen, som er en samling fotografier tatt av palestinske fotografer. Flere av disse fotografene er knyttet til nyhetsbyrået Assosiated Press (AP).
Politisk agenda
Vi har forgjeves forsøkt å få en kommentar fra redaktør Odd R. Anthonsen i Associated Press i London, som har vært Nordic Lights kontakt i denne saken. Det som er kjent fra tidligere er at AP mener at Stuart Franklins tekst om konflikten på Gaza bryter med APs mål om å være en politisk nøytral nyhetsformidler. AP har forøvrig gjort det klart at de ikke ønsker noe videre samarbeid med Franklin.
Den nederlandske fotofestivalen Noorderinglicht Photography Foundation viste den samme utstillingen ifjor høst. Da med alle bildene på plass, også de som var tatt av APs fotografer. Men de fikk også uventede pålegg fra nyhetsbyrået AP, om enn ikke i et så stort omfang som Nordic Light.
Noorderinglicht måtte fjerne noen av kommentarene Stuart Franklin hadde satt til enkeltbilder, fordi de mente de var for politisk ladet og ensidige.
Torsdag neste uke vil Stuart Franklin og den norske legen Mads Gilbert holde foredrag om Gaza i Caroline kino. Mads Gilbert var lege for Røde Kors på Gaza i perioden fotoutstillingen refererer til. Morten Krogvold vil også være til stede for å diskutere disse bildene.