Vi har kikket i krystallkula sammen med Adobes bildebehandlingsekspert Julianne Kost – og sett på hva som forener og skiller Photoshop og Lightroom.
Julianne Kost er fotograf, bildebehandlingsekspert og Adobe-“evangelist”. Hun var nylig i Oslo for å fortelle norske fotografer og fotointeresserte om nye muligheter i Lightroom 3 og Photoshop CS5.
– Disse to programmene bygger på helt forskjellige plattformer, forteller hun.
– Men flere av funksjonene er like i Lightroom og Photoshop, blant annet råfilkonverteringen og støyreduksjonen. Hvorfor trenger vi to programmer?
– Selv om noen av funksjonene er like er fundamentet ulikt, forteller Kost. – Det er mye mer som skiller de to programmene enn som forener dem. Styrken med Lightroom er først og fremst arkivering-, sortering- og “framkallings”-modulen. Fotografen får en mye mer strukturert og intuitiv arbeidsflyt. Dette er vanskelig å inkorporere i Photoshop som har en rekke avanserte bildebehandlingsfunksjoner som Lightrrom ikke har. Vi bestrber oss heller på en “sømløs” integrasjon mellom de to programmene.
– Så det er ikke bare et triks for å selge to programmer i stedet for ett?
– Nei, de ulike fundamentene for programmene gir flere muligheter. Totalt får du flere velfungerende funksjoner enn du ellers ville fått.
– Mange fotografer i dag har aldri brukt film eller vært i et mørkerom, hvordan tror du det påvirker fotograferingen?
– Jeg tror vi ser et økt fokus på å fortelle med bilder. Teknikk byr ikke på de samme begrensningene som tidligere og fotografene kan mer fritt konsentrere seg om motivene sine. It is back to storytelling. Fotografer som tidligere har fotografert på film vil elske Lightrrom!
– Du jobber tett med utviklerne av begge programmene, hva får vi se i Lightroom 10 og CS15?
– Det stemmer, vi sitter i samme etasje hos Adobe i San Jose, jeg har faktisk arbeidet med Photoshop helt siden 1992. Jeg tror vi i framtia vil se en utvikling innen tredimensjonal fotografi, særlig innen reklame og kommersiell fotografi. Digital video vil nok også komme sterkt, og flere funksjoner som vi i dag finner i rene redigeringsprogrammer vil nok etter hvert bli inkorporert i bildebehandlingsprogrammer som Lightroom og Photoshop, sier Kost.
Photoshop har vært det ledende bildebehandlingsprogrammet i mange år nå, og ikke noe tyder på at dette hegemoniet vil ta slutt med det første.