Breaking news: Mary Ellen Mark til Nordic Light

The Prom. Foto Mary Ellen Mark

OK, så glapp Steve McCurry for Nordic Light. Men gjett hvem som kommer i stedet: Mary Ellen Mark.

The Prom. Foto: Mary Ellen Mark

Kunstnerparet Mary Ellen Mark og ektemannen Martin Bell topper programmet i år. Fotograf Mary Ellen Mark er kjent for sine portretter i grenselandet mellom fotojournalistikk og portrettfotografering. Hun har en egen evne til å fange hverdagslivet til marginaliserte grupper i samfunnet; transseksuelle, psykisk syke, de ensomme, de hjemløse, narkomane og prostituerte – de som lever på randen. Hennes ektemann er regissør og filmprodusent, og står bak filmer som «Streetwise», «American Heart», «Hidden in America», «Twins», «Erin», «Alexander» og nå sist, «Prom». Dette er filmer om ekte mennesker, og som paret har samarbeidet om, både med fotografering og regi.

Mary Ellen Marj og Martin Bell møter Morten Krogvold “ansikt til ansikt” fredag 27. april.

Fra før er det klart at fotograflegenden Bruce Davidson og Gilbert Garcin kommer i år. Nordic Light har ikke oppdatert hjemmesidene sine (www.nle.no) med det endelige programmet ennå. Det nå klart at følgende fotografer, kuratorer og kunstkritikere kommer til årets festival – i tillegg til navnene som er listet opp på Nordic Lights hjemmesider. Omtalen er sakset fra Nordic Lights pressemelding:

Bjørn Opsahl (1968, Norge)

Lippestad. Foto Bjørn Opsahl

Bjørn Opsahl er en av Norges mest fremtredende fotografer. Kanskje mest kjent er han som motefotograf og regissør, men han har også gjort seg bemerket som en fremragende kunstfotograf. Bjørn Opsahl har et brennende engasjement og en inderlig kjærlighet for fotografiet og dets historie. Han fotograferer for å lage fotografier, ikke for å fotografere.  Utstillingen Black Eye blir to-delt. Dels viser han fotografier fra sitt andre hjem Los Angeles, med alt fra store stjerner til gatebilder og pornofilm-innspillinger. Dernest viser han deler av en helt ny portrettserie hentet backstage fra TV programmet Skavlan. Her vil vi dra kjensel på blant andre Kevin Costner, Tony Bennett og Noomi Rapace.

Robert Pledge (1942, England)

Robert Pledge er en av de aller største kommunikatorene innen fotografi, og besitter en enorm kunnskap om fotografiets kunst og historie. Han regnes som en bauta og en foregangsmann innen fotojournalistikken, og etablerte det uavhengige pressebyrået Contact Press Images sammen med David Burnett i 1976. Deres byrå begynte å dekke apartheid i Sør-Afrika lenge før opptøyene i Soweto fikk noen internasjonal interesse. Og, de dokumenterte AIDS-sykes liv i USA tidlig på 80-tallet, mens sykdommen ennå ikke hadde fått noe navn. Fotografer som per i dag er knyttet til Contact Press Images er blant andre Don McCullin, Giorgia Fiorio, Annie Leibovitz og Sebastião Salgado.  Roberts foredrag er vel verdt å få med seg, likeså utstillingen fra Contact Press Images, som dekker temaer fra hele verden.

Stuart Franklin (1956, England)

Foto: Stuart Franklin

Stuart Franklin må kunne sies å være en av Nordic Lights trofaste venner. Han har allerede gjestet festivalen to år ganger. Første gang i 2009, året etter som kurator for den omstridte fotoutstillingen Point of No Return. Våren 2011 ledet han dessuten en av Nordic Lights workshoper som utspant seg på oljeplattformen Draugen og gassanlegget Ormen Lange. Stuart hevder han ble forelsket i Møre og Romsdal etter sitt første besøk til Nordic Light i Kristiansund, og for å kunne fotografere naturen over lengre perioder kjøpte han seg ei hytte i området. I år får vi se og høre resultatet, i form av foredrag og utstillingen Narcissus, et personlig landskapsprosjekt basert på rykende ferske naturbilder i sorthvitt fra vakre Otrøya utenfor Molde.

James Mollison (1973, Kenya)

China Dong. Foto: James Mollison

At barn som kommer til verden blir født med ulikt utgangspunkt, det vet vi mye om. Likevel blir det en sterk påminnelse om de store forskjellene når vi ser fotografiene til James Mollison i bildeserien Where Children Sleep. En sterk visuell historie, der bildene avslører mye om forholdene og omgivelsene barna vokser opp i. Mollisons arbeid har vært publisert i magasiner som Colors, The New York Times Magazine, Guardian, The Paris Review, The New Yorker og Le Monde.

Rupert Grey (England)

Kunne du tenke deg et lynkurs i medierett fra en karismatisk bombe? Da anbefaler vi på det sterkeste at du får med deg foredraget med erkebriten Rupert Grey. Han er en av de aller største kapasitetene innen copyright og er tilknyttet firmaet Litigation Group som holder til i West End, London. Han er spesialist innenfor temaet opphavsrett og har bred erfaring som rådgiver for så vel privatpersoner som nasjonale institusjoner.

Farzana Wahidy (1984, Afghanistan)

Foto: Farzana Wahidy

Farzana Wahidy er en ung krigsfotograf som fotograferer gjennom sin burka, og som på sin helt spesielle måte uttrykker afghanske kvinners verden. Hun er den første kvinnelige, afghanske journalisten som har jobbet for det internasjonale nyhetsbyrået i Afghanistan. Som kvinne har hun tilgang til situasjoner og steder hvor ingen mann kan sette sin fot, og hennes bilder forteller derfor om et Afghanistan man ellers aldri ville ha sett.

Karoline Frogner (1961, Norge)

Foto: Karoline Frogner

Anne Karoline Frogner er filmregissør, forfatter og foredragsholder, i tillegg til at hun er utdannet fotograf. Hun driver produksjonsselskapet Integritet Film AS, har laget dokumentarfilmer i 20 år og har markert seg som en av Norges aller fremste dokumentarfilmskapere. Med sikker hånd og i en lavmælt tone fremmer hun sitt budskap så vi lytter, ser og forstår. Hun har gjennom alle sine filmer vist et klart humanistisk ståsted og et bredt engasjement for menneskerettigheter. Hun er ikke redd for å ta tak i kontroversielle saker som ofte berører politisk vanskelige tema. Prisbelønte og omtalte filmer er blant andre «Mørketid» (om kvinners møte med nazismen), «Tradra – i går ble jeg tater», «Kirsten Flagstads Plass» og «Enkenes forsoning», om folkemordet i Rwanda.

Ingvar Moi (1953, Norge)

Ingvar Moi en av Norges meste profilerte personer innenfor reklamebransjen, Ingvar Moi er mannen bak «Lottomillionærer er ikke som andre millionærer» og «VG-Dagen er ikke den samme uten». Ingvar stiller med to ytterpunkter av foredrag, Present your Work og tanker rundt dødsangst. Ingvars utstilling har tittelen Det er 5 timer til hjertet mitt stopper, og er en personlig og rørende bildeserie fra en sykestue på Ullevål sykehus.

Lars Elton (1957, Norge)

Lars Elton er kunst- og arkitekturkritiker, frilansjournalist og erfaren redaktør med godt utviklet billedsans. Han har mangfoldig erfaring, og har vært fast kritiker i VG siden 1999, der han har dekket kunst, arkitektur og design. Han har skrevet for et stort antall publikasjoner gjennom årene. Lars er raus med sine råd i foredraget Present your Work.

Søster Anne-Lise (1940, Norge)

Morten Krogvold har fått oppfylt et av sine høyeste ønsker. Katolikk og nonne Anne-Lise Strøm fra Lunden kloster har takket ja til å møte ham Ansikt til Ansikt torsdags kveld, 26. april. Lunden er et lukket kloster, så Anne-Lise er sjelden utenfor murene. For å komme til Nordic Light har hun søkt tillatelse fra biskopen i Roma, og fått ja.

Andre festivalgjengangere du får anledning til å møte er: Ole Buenget, Tore Holter, Leif Preus, Burkhard Arnold og Mikkel Aaland. Tar du med deg bildemappen din, vil du også kunne få billedkritikk og feedback på bildene dine fra noen av de beste kritikerne.

 

 

More from Morten M. Løberg
Tamron med grep på zoom
Tamron vant årets EISA-pris for beste zoomobjektiv. Det er ikke første gang....
Read More
0 replies on “Breaking news: Mary Ellen Mark til Nordic Light”