Framtid for pressefotografen?

Fotosjef Anne Britt Kilvik i Bergens Tidende, fotograf Lars Idar Waage i Stavanger Aftenblad og redaktør i VG Nett, Espen Egil Hansen, som er redaktør for VG NettEspen Egil Hansen, som er redaktør for VG NettEspen Egil Hansen, som er redaktør for VG Nett Espen Egil Hansen diskuterte framtida for norsk fotojournalistikk under Dok:11. (Foto: Morten M. Løberg)

Hvordan blir framtida for norsk fotojournalistikk? Dette var spørsmålet under en paneldebatt på Dok:11. Hvem skal produsere alle bildene til de nye uttrykksformene som trengs til de nye, digitale publiseringsplattformene?

Fotosjef Anne Britt Kilvik i Bergens Tidende, fotograf Lars Idar Waage i Stavanger Aftenblad og redaktør i VG Nett, Espen Egil Hansen, som er redaktør for VG NettEspen Egil Hansen, som er redaktør for VG NettEspen Egil Hansen, som er redaktør for VG Nett Espen Egil Hansen diskuterte framtida for norsk fotojournalistikk under Dok:11. (Foto: Morten M. Løberg)

– Avisene må blant annet satse mer på mobiltelefonbilder og videoer fra lesere, mener Espen Egil Hansen, som er redaktør for VG Nett og de andre digitale plattformene i VG. Han går dermed rett i strupen på fagfotojournalistene. Hansen viste blant annet til tsnunami-katastrofen i Japan.

– Redaksjonenes jobb blir å tilrettelegge og redigere bildemateriale fra en rekke kilder, men Hansen.

Vil den rendyrkede pressefotografen overleve eller må fotografen mestre alle sjangere?

– Det viktigste må være kvaliteten, mener Lars Idar Waage, fotograf i Stavanger Aftenblad. Papiravisa må være forbeholdt de gode stillbildene, mener han. Men vil den rendyrkede pressefotografen overleve eller må fotografen mestre alle sjangere?

Fotosjefen i Bergens Tidende, Anne Britt Kilvik, ser at folk må beholde kompetansen sin, f.eks å være en god stillsfotograf. Samtidig er mange sultne på nye medieuttrykk, som multimedia og video på nett.

Mange bilder blir i dag fotografert av frilansere, det er bare å se på resultatlista etter kåringen av Årets bilde. Blir frilansere nødvendige for å fylle ambisiøse avisers målsetting?

Espen Egil Hansen forteller at det alltid har vært en miks av faste fotografer og frilansere i VG.

Blir frilansere nødvendige for å fylle ambisiøse avisers målsetting?

– Hvor mange fast ansatte vi er avhenger av økonomien vår. Jeg tror aviser i framtida må drives mer rasjonelt. Det vil være et press på oss. Kanskje vi bør prioitere sterkere den rene fotojournalistikken, spør han. – Multimedia byr på store muligheter til å fortelle en historie, men stillbildet vil ha en sentral plass i papiravisen. Der trenger vi dyktige fotografer. Men jeg har en utfordring til Pressefotografenes klubb: Kan det tenkes at Årets bilde neste år blir et multimediaprosjekt?

Vil multimedia med sin tilhørende dramaturgi forandre den fotojournalistiske etikken? Lars Idar Waage tror det blir motsatt. – Vi kan legge premissene for hvordan vi vil utvikle fotojournalistikken i dette formatet. Etikkstandarden skal drives videre.

Vil de svært forskjellige ressursene i norske aviser føre til et klasseskille? – Vanskelig for meg å si, sier Espen Egil Hansen i VG. – Vi har tross alt 19 faste fotografer pluss frilansere i VG, og alle avisene representert her har ressurssterke redaksjoner.

– De som er flinke med stillbilder blir også gode på andre medier.

Lars Idar Waage i Stavanger Aftenblad tror at den rendyrkede stillsfotografen vil fremdeles vil være å finne i avisene om fem år, men de vil være færre. Andre vil ha flere bein å stå på.

– De som er flinke med stillbilder blir også gode på andre medier, mener Kilvik. – De unge lever godt med all ny teknologi.

– Jounalistikken vil nok bli mer visuell. Bilder vil få bedre og mer sentral plass. Jeg tror vi vil se tilsvarende utvikling på digitale plattformer, vil vil se flere gode fortelleteknikker. De som mestrer dette best vinner frem og personlig jeg tror vi går lyse og spennende tider i møte, sier Espen Egil Hansen i VG til slutt.

More from Morten M. Løberg
Fotosommer i Risør
Fotofestivalen i Risør er en saga blott, men fotosommer blir det –...
Read More
0 replies on “Framtid for pressefotografen?”