Det har aldri blitt publisert flere fotobøker enn nå. Her er tre nye og spennende publikasjoner som er verd å ta en titt på.
Adam Broomberg og Oliver Chanarin: Humans and Other Animals
Fotobøker for barn er en liten, men voksende, sjanger. Nå har også Adam Broomberg og Oliver Chanarin kastet seg ut i leken med boken ” Humans and Other Animals”. Duoen er mest kjent for sine konseptuelle prosjekter om krig og konflikt, men her handler det mer om en slags ABC-bok, eller rettere sagt A-Z-bok.
– Vi går gjennom alle alfabetets bokstaver, i en kombinasjon av tegnspråk og drøyt 50 år gamle bilder som vi fant i Gettys enorme arkiv. Vi leiet inn Conor, som er døv, til å vise oss alle bokstavene på tegnspråk. Ut fra dette har vi valgt bilder og lagt til tekster. For eksempel ” U is for Unbelivable, Can Peaple Fly?” og ”M is for Moon seen from above”. Vi ønsker å lære leserne tegnspråk og samtidig vise at fotografier er mystiske saker, at de kan tolkes og deschifreres, og at et bildes betydning kan forandres med en tekst. En tidlig lekse i fotografi, med andre ord.
Humans and Other Animals er utgitt av Tate Publishing.
Magnus Arrevad: Boy Story
Gjennom fem år krysset den danske fotografen Magnus Arrevad Atlanteren mange ganger for å jobbe med sitt prosjekt ”Boy Story”. Serien har nå blitt til en bok hvor man møter drag queens, fotografert backstage i sort/hvitt mens de kler seg ut og forbereder seg til sitt show.
– Prosjektet ble sparket i gang under Pride i København. Jeg ble fascinert av de prosessene som utøverne gjennomgikk for å frigjøre seg fra rollene de har blitt presset inn i på dagtid. De skapte sin egen verden og sin egen identitet, og når de kledde seg ut var det som om de tok av seg masken de bar til vanlig. Jeg ønsket å være der for å dokumentere når de tok av seg denne masken.
Arrevad mener at denne verden har sine egne spirituelle røtter i Berlin undr Weimarrepublikken, og det er et stort følelsesregister som hentes frem, hvor de viser alt fra sårbarhet og lekfullhet, til melankoli og narcissisme.
Bioy Story er utgitt av Red Room Books.
Anders Edström: Hanezawa Garden
Der er en merkelig men også forræderisk stillhet i bildene til den svenske fotografen Anders Edström. Bildene i boken “Hanezawa Garden” er tatt i Tokyo der Edström tok seg ulovlig inn i en hage med mindre hus og uthus. Det virket forlatt og vegetasjonen vokste fritt og truet med å knuse plasttakene. Her finnes stillhet, men også besatthet, på den måten at Edström har returnert hit gjennom forskjellige årstider og værtyper. Som om han leter etter en hemmelighet som stadig pirrer ham.
Hagen blir en sone separert fra resten av verden og her får alle detaljer en mening. Hvert objekt dokumenteres og hver minste detalj fanges på film. Men forståelsen av hva objektene forteller oss er alltid utenfor rekkevidde.
Flere av bildene går nesten over i abstrakt ekspresjonisme og fikk meg til å tenke på Robert Motherwell og Franz Kline, og fremstår i denne sammenhengen som en overveldende reaksjon ovenfor noe som ikke kan forklares.
Hagen og husene ble revet i 2012 av entreprenøren Mitsubishi, på tross av kraftige protester fra lokale innbyggere, som på samme måte som fotografen fant noe magis i denne overvokste oasen.
Hanezawa Garden er utgitt på Mack Books.